+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega
Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega
Objavljeno: 8.5.2024. 9:51:00 Autor: administrator
U utorak 7. svibnja, u Širokom Brijegu obilježen je Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega i 33. obljetnica zaustavljanja JNA tenkova.

Obljetnici su nazočila izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka te sami sudionici ovog povijesnog događaja.
Program je počeo skupom ispred spomen obilježja zaustavljanju JNA tenkova u Pologu, nakon čega je održan tradicionalni mini-maraton Polog – Široki Brijeg.
U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu služena je sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.
Po završetku mise program je nastavljen na Trg širokobrijeških žrtava, gdje su uslijedile protokolarne radnje svečanog prinošenja stjegova širokobrijeških ratnih postrojbi, polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule. Intonirana je i himna ”Lijepa naša” te održana minuta šutnje, nakon čega su pročitana imena 83 poginula širokobriješka branitelja.
Obilježavanje je završilo svečanim mimohodom sa zastavama ratnih postrojbi od Trga širokobrijeških žrtava do Parka širokobrijeških branitelja, gdje je organizirano prigodno druženje.
Za Dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova u Pologu (na granici Širokog Brijega i Mostara) 7. svibnja 1991., kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove JNA.
Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu. 83 Širokobriježana položilo je svoje živote na Oltar Domovine, od čega njih 9 na ratištima u Republici Hrvatskoj. Brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega. Širokobriješki branitelji dali su golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.