+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Županija Zapadnohercegovačka
Županija Zapadnohercegovačka

Općenito o Županiji

Županija Zapadnohercegovačka utemeljena je 1996. godine i čine ju dva grada i dvije općine: Grad Široki Brijeg kao sjedište Županije i Grad Ljubuški te općine Grude i Posušje. Prostire se od sjeverne strane planine Čvrsnice pa sve do granice s Republikom Hrvatskom na zapadu i jugu, dok s istoka graniči s Hercegovačko-neretvanskom županijom.

-  Županija prostorno zauzima 1.363 km²;
-  u Županiji živi oko 94 000 stanovnika;
-  nacionalnu strukturu Županije čini oko 98% Hrvati i 2% ostalih nacionalnosti;
-  kroz Županiju protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero;
-  najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m);
-  službeni jezici su hrvatski i bosanski, a pismo latinica;
-  klima je mediteranska, a djelomično i kontinentalna.

Županija ima svoju zastavu i grb. Grb Županije je povijesni hrvatski grb u obliku stiliziranog štita, podijeljen vodoravno i okomito u 25 crveno bijelih polja-kvadrata, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu crvene boje. Iznad stiliziranog štita nalazi se troplet vodoravno položen na štit iznad tri središnja polja. Grb je obrubljen zlatnom crtom. Zastava Županije sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s grbom u sredini. Boje su položene vodoravno.

Županija Zapadnohercegovačka, iako površinom relativno mala, ima značajne poljoprivredne površine.

Poljoprivreda

Od ukupne površine Županije na poljoprivredne površine otpada 30.000 ha, a na šume i šumsko zemljište 84.000 ha. Oko 6.000 ha obradivih površina smješteno je u klimatskim povoljnim uvjetima s nadmorskom visinom manjom od 100 metara.

Naročito je velika mogućnost proizvodnje u povrtlarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu. Zbog velikih površina za uzgoj ranih povrtlarskih kultura i mogućnosti njihovog navodnjavanja, potrebna bi bila izgradnja prerađivačkih kapaciteta.

Na prostoru Županije postoje prerađivački kapaciteti za preradu mesa i mlijeka. U gospodarstvu na području ove Županije prisutna je privatna inicijativa i poduzetnički duh, što je rezultiralo otvaranjem velikog broja radnih mjesta. Najveći broj poduzetnika bavi se uslužnim djelatnostima. Međutim, jedan broj poduzetnika bavi se proizvodnjom i to vrlo uspješno.

Obrazovanje

U cilju unapređenja kvalitete odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama Županije, utemeljeno je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa.

Ono vodi sve ovlasti koje se odnose na nastavne planove i programe, njihovu izradu i usvajanje. Pri tome se uvijek uzimaju u obzir europska i svjetska dostignuća u pedagoškim znanostima, a sve to prilagođavajući vremenskim, prostornim i materijalnim uvjetima u našim školama.

Kultura

Kulturni sadržaji, kao dio svakodnevice, postaju bitna potreba uvjetovana kvalitetom življenja. Županija naročito poklanja pozornost edukaciji, kako kroz prosvjetno djelovanje, tako i kroz alternativne oblike edukacije s ciljem zaštite kulturno-povijesne i prirodne baštine.

U cilju toga na području Županje djeluje nekoliko gradskih knjižnica koje su dobro opremljene naslovima. Županija ima nekoliko muzeja i galerija: Franjevačku galeriju u Širokom Brijegu, Muzej franjevačkog samostana na Humcu, Umjetničku galeriju TMT u Ljubuškom te HKUD Hercegovac, koje okuplja kulturno-umjetnička društva iz svih općina Županije.

U županiji se svake godine održavaju brojne kulturne manifestacije od kojih izdvajamo:

West Herzegowina Fest, Ljubuško silo, Širokobriške mačkare, Ljubuški karneval, Mediteran Film Festival, Dječji festival Na jedrima glazbe, Revija turističkog filma, Okusi s kamena, Vino fest, Šimićevi susreti, Ilijino brdo, Izbičijada, Sajam Tradicije i Autohtonih Proizvoda – Hercegovački STAP

Turizam

Županija Zapadnohercegovačka udaljena je tek 20-ak kilometara zračne linije od Jadranskog mora, te graniči sa svetištem u Međugorju, a posjeduje i niz drugih prirodnih bogatstava smještenih na prostoru Županije.

Osim nadaleko poznatog vodopada Kravica, Park prirode Blidinje, smješten na planini Čvrsnici, pravo je čudo prirode u čijoj se blizini nalazi moderno opremljeni skijaški centar Risovac, kojeg sve više posjećuju i strani turisti. Turistički djelatnici na području županije s ponosom predstavljaju impresivnu kulturnu i prirodnu baštinu.

Šport

Na području Županije u šport je uloženo mnogo sredstava kako bi mladim ljudima bilo omogućeno da se što više bave športom i zdravije žive. Danas na području Županije djeluje nekoliko desetaka športskih klubova od koji su neki već nastupali na europskoj sceni gdje su postigli solidne rezultate. To sve možemo zahvaliti velikim ulaganjima u športske centre, igrališta, dvorane i stadione koji se mogu ravnati s europskim standardima. Tako kvalitetan šport jedan je od najboljih veleposlanika Županije.

Šport se u Županiji sve više razvija o čemu svjedoče osnivanja novih sportskih klubova.

Športski klubovi ostvarili su zavidne rezultate od čega valja izdvojiti višestrukog prvaka u nogometu NK Široki Brijeg, velike uspjehe rukometaša Izviđača iz Ljubuškog, boćara iz Gruda te košarkaša Širokog i Posušja.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.