+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Održan sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke
Održan sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke
Objavljeno: 20.9.2018. 12:59:00 Autor: administrator
U organizaciji Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, u srijedu 19. rujna 2018. godine održan je sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke.

Članovima Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke imenovani su predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, ministar financija Toni Kraljević, ministar gospodarstva Dario Sesar, gradonačelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević, načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, načelnik Općine Posušje Branko Bago i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Na sastanku je predstavljen Projekt Izrada Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke. Projekt je pripremio Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije u suradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom REDAH za projekt MarketMakers, koji je dio napora Švicarske Vlade za pomoć Bosni i Hercegovini u razdoblju ka europskim integracijama. Kratki uvod je održao ravnatelj Ureda za europske integracije Ivan Jurilj. Projekt je predstavila pomoćnica ravnatelja Ureda za europske integracije Ana Soldo. Cilj Projekta je izrada Plana razvoja turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj, koji će osnažiti turizam u Županiji Zapadnohercegovačkoj, osobito ruralni i aktivni turizam koji se najnovijim turističkim kretanjima vežu za većinu turističkih zemalja kao samo težište razvoja turizma. U okviru procesa izrade Plana razvoja turizma Ured za europske integracije je dao prijedlog da bude koordinator svih aktivnosti te da imenuje Odbor za razvoj turizma.


Pokrenuta je tema o razvoju financijskih instrumenata u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Potrebno je razraditi model krajnjeg rješenja mehanizma suradnje sa komercijalnim i razvojnim bankama za financiranje i sufinanciranje Projekta, koji su dio predpristupnih fondova. Također je spomenuta važnost suradnje i povezanosti institucija na svim razinama kako bi se dalo što više prijedloga i ideja vezano za financiranje projekata, zatim razvoj fondova koji bi omogućili lakše privlačenje potencijalnih ulagača. Spomenuta je konferencija o EU fondovima, koja je održana 14.9. 2018. godine pod pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, te njezin značaj i programi financiranja projekata iz EU fondova za zemlje pristupnice. Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu, je u spomenutoj Konferenciji istaknula kako će prikupiti što više podataka u suradnji sa europskim investicijskim bankama o potencijalnim shemama za sufinanciranje projekata za zemlje pristupnice.


Promocija i privlačenje potencijalnih ulagača u Županiju Zapadnohercegovačku vodit će se kroz upute koje će dati Strategija privlačenja ulaganja u Županiju Zapadnohercegovačku, koju se planira izraditi.


Predstavljen je trogodišnji Akcijski plan, te potreba za njegovim ažuriranjem od strane ravnatelja Ureda za europske integracije Ivana Jurilja.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.