+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Svečanost otvorenja Konferencije EU Projekti okupila stručnjake iz cijele regije
Svečanost otvorenja Konferencije EU Projekti okupila stručnjake iz cijele regije
Objavljeno: 17.9.2018. 9:40:00 Autor: administrator
Svečano otvorenje Konferencije EU Projekti pod nazivom „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“ upriličeno je u petak u organizaciji Apriori BH, Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za Europske integracije i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Veliki interes za Konferenciju pokazali su predstavnici iz svih sektora: javnog, privatnog, visokoškolskog i nevladinih organizacija. Cilj konferencije EU projekti je informiranje budućih aplikanata te razmjena iskustava, kako bi se povećao broj i kvaliteta prijavljenih i realiziranih projekata.


Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu, održala je uvodno predavanje na temu „Mogućnosti korištenja EU fondova za financiranje projekata u BiH“, nakon čega je odgovorila na brojna pitanja sudionika Konferencije.


"Pred pristupna sredstva su namijenjena tome da se uči kako se u budućnosti koristiti velikim sredstvima. Bosni i Hercegovini su se konačno otvorila i sredstva za poljoprivredu koji je važan poljoprivrednicima da nauče kako raditi sa EU novcem“ rekla je Ivana Maletić.


„Ovakve konferencije ljudima približavaju mogućnosti i načine korištenja pred pristupnih fondova. Najvažnije je biti informiran, tko je najinformiraniji taj će biti i najuspješniji“ dodala je zastupnica Maletić.


„Ovakva Konferencija je i potrebna i važna jer će se uskoro sve više govoriti u EU fondovima u kontekstu strategije Europske komisije za Jugoistočnu Europu. Bit Konferencije je da se upoznamo s prednostima koje nam se otvaraju kroz fondove, ali i s obvezama koje imamo kao korisnici fondova. Naglasak je na edukaciji za pripreme projekata da budemo spremni kad nam se te mogućnosti otvore“ zaključio je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, suorganizator Konferencije.


Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u prethodnom je periodu uspješno provela projekte AdriGov HOLISTIC i KEPASS, iz IPA Jadranskog programa, te prejekti CapRadNet i BLUESKILLS. Vladinom potporom omogućen je završetak projekta Međunarodne zračne luke Mostar ADRIASTARTERi općine Ravno „Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge ĆIRO“. Intenzivirali smo projekte i zajednički rad sa susjednim županijama u Republici Hrvatskoj i drugim regijama na Jadranskom području, kazao je Veselko Čerkez, predstojnik Ureda Vlade Hercegovačko – neretvanske županije.


Ivan Jurilj iz Ureda za eurospke integracije Županije Zapadnohercegovačke i suorganizator Konferencije rekao je kako „Županija Zapadnohercegovačka već ima odobrenih preko 2 milijuna eura za 2019. godinu“. Dodao je i da će Konferencija pomoći aktualizirati temu EU programa zbog budućih fondova koji dolaze i da je potrebno već sad se spremati za ono što dolazi za 3-4 godine. „Važnost Konferencije nama sa županijske i regionalne razine i da se nametnemo, kroz privlačenja partnera i gostiju, da što više širimo tu mrežu kontakata“ zaključio je Jurilj.


Nakon uvodnog izlaganja zastupnice Maletić, uslijedila je panel diskusija kojoj su prisustvovali Zara Halilović (sektor za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije), Bojan Vujović (Kancelarija nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori), Dejan Gojković (Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije) i moderator Ivan Jurilj (ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije). U sklopu Konferencije EU Projekti predstavljeni su programi: EU4Business koji je predstavila Snežana Tomić iz GIZ ureda Bosni i Hercegovini te je Danijel Šogorović iz NCP HORIZON2020 predstavio projekt HORIZON2020.


Oko 120 sudionika iz preko 30 gradova i općina imali su priliku poslušati predstavljanje uspješno realiziranih EU projekata iz regije u javnom i privatnom sektoru. Iz javnog sektora predstavljeni su redom: COWORKING Zadar – predstavila ga je Renata Marušić iz ZADRA NOVE; Connecting Sepatated – predstavio ga je Mirko Rašić iz JP Parkovi te ĆIRO – Putovanje kroz povijest koji je predstavila Maja Vican iz REDAH-a. Projekti predstavljeni iz privatnog sektora su: KATANA čije je predstavljanje upriličio Milan Šolaja direktor ICT Vojvodina; projekt LEARNING FACTORY predstavio je Željko Stojić – dekan Fakulteta strojarstva i računarstva te projekt Best4Smes kojeg je predstavio Slaviša Stajković, voditelj projekata u NERDA-i.

Završna panel rasprava bila je s predstavnicima najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH poput: Branke Janko - Razvojna općina Žepče, Sanja Karanović iz PREDA – e (Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora), Ivana Mišković iz Vlade Hercegbosanske županije te Mirna Jelčić iz REDAH-a.
Mostar je tako u petak bio centar informacija iz EU Programa, a sudionici su dobili odgovore na pitanja koja će im sigurno olakšati buduća prijavljivanja i realizacije projekata.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.