+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Konferencija o potencijalnom investicijskom okruženju
Konferencija o potencijalnom investicijskom okruženju
Objavljeno: 28.6.2018. 15:02:00 Autor: administrator
Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, danas u hotelu „Park“ u Širokom Brijegu, održana je Konferencija o poticajnom investicijskom okruženju podržana kroz EU ProLocal Program.

EU ProLocal je zajednički program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke. Ukupni budžet programa iznosi 13 milijuna eura, od kojih 9 milijuna eura financira Europska unija, a ostatak je osiguralo Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
Cilj Konferencije je približiti interese i očekivanja stranih ulagača donositeljima odluka i izrađivačima promotivnih programa privlačenja investitora u Županiji Zapadnohercegovačkoj te potaknuti predstavnike domaćih gospodarstvenika da kroz javno-privatni dijalog iskažu svoj interes o tome koji ulagači mogu doprinijeti jačanju njihove konkurentnosti.
Na samom početku prigodnim govorom nazočnima se obratio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić. Osobno smatram da je od velikog značaja imati što više ovakvih i sličnih događaja na temu stvaranja povoljnog okruženja za investicije, jer nam ovakvi događaji pomažu, prije svega, graditi dijalog s institucijama i našim gospodarstvenicima, ali i cijelim društvom uključujući i mlade kako bi i mi kao predstavnici vlasti i javne službe mogli što bolje identificirati i odgovoriti na potrebe našeg gospodarstva i društva, rekao je Ćosić.
Gospodarstvo Županije Zapadnohercegovačke je najviše razvijeno u sektoru aluminija i plastike koji su izvozno orijentirani, u sektoru trgovine gdje se nalaze najveći uvoznici i distributeri robe široke potrošnje i prehrane u Bosni i Hercegovini, u sektorima papirnate i grafičke industrije, u sektoru građevinarstva, itd. Naša županija je prema službenim statističkim podacima već nekoliko godina zaredom druga najrazvijenija županija u Federaciji Bosne i Hercegovine.
U potvrdi gore navedenog, predsjednik je spomenuo jedan nedavni međunarodni uspjeh naše županije kada je specijalizirani časopis Financial Times-a za izravna strana ulaganja svrstao Županiju Zapadnohercegovačku među top 10 destinacija u kategoriji Malih europskih regija budućnosti u 2018./19. godini.
Govoreći o trendovima razvoja, prema najnovijim podacima i u odnosu na prethodne tri godine, u Županiji Zapadnohercegovačkoj zastupljeni su pozitivni trendovi razvoja pa je tako vrijednost izvoza u 2017. godini u Županiji iznosila preko 500 milijuna KM i porastu je u odnosu na prethodne godine.
Predsjednik Ćosić ja istaknuo da imamo sve predispozicije za daljnje jačanje i kreiranje privlačnog okruženja za strane i domaće investicije; strateški položaj, poduzetnički duh, razvijene gospodarske sektore, trgovinske strukture i mreže, turističke potencijale - međutim postojeće potencijale je potrebno dalje razvijati, pružiti potreban pravni okvir, uvjete, i suradnju kako bi se postigli značajniji rezultati.
Predavači na današnji Konferenciji su bili: Vedrana Likan, direktorica i partner za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Colliers International; Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini,; Eike Otto, konzultant za regionalni razvoj, GIZ i Hrvoje Livaja, izvršni direktor zadužen za logistiku i savjetnik Uprave Luke Ploče, Energia Naturalis.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.