+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Dodijeljeni ugovori o financijskoj potpori projektima od interesa za hrvatski narod u BiH
Dodijeljeni ugovori o financijskoj potpori projektima od interesa za hrvatski narod u BiH
Objavljeno: 5.9.2024. 15:16:00 Autor: administrator
Predsjednik Vlade Predrag Čović nazočio potpisivanju i dodjeli ugovora o financijskoj potpori projektima od interesa za hrvatski narod u BiH.

U sklopu dvodnevnog posjeta visokog izaslanstva Republike Hrvatske, predvođenog predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, danas je, u Biskupijskom centru u Mostaru, upriličena svečanost potpisivanja i dodjele ugovora o financijskoj potpori za provedbu obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Naime, Vlada Republike Hrvatske je, na sjednici održanoj 25. srpnja ove godine, donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu u iznosu od 6.500.000 eura. Sredstva su dodijeljena za 23 projekta iz područja obrazovanja i znanosti, 38 projekata iz područja kulture, 12 projekata iz područja zdravstva, 94 projekta iz područja poljoprivrede te 32 projekta iz ostalih područja.


Nakon toga, izaslanstva predvođena predsjednicima Čovićem i Plenkovićem posjetila su gradilište Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, čiji će završetak predstavljati važan korak u jačanju kulturnog identiteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.


Također, održan je radni sastanak u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru, gdje se razgovaralo o planovima za daljnji razvoj obrazovne infrastrukture te o jačanju odnosa i podrške između Sveučilišta u Mostaru i Republike Hrvatske. Naglašeno je da je suradnja na području obrazovanja ključna za jačanje akademskih kapaciteta Sveučilišta u Mostaru.


Izaslanstva su obišla novu zgradu Klinike za dječje bolesti SKB Mostar, čiju je izgradnju sufinancirala Vlada Republike Hrvatske. Ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstvenih usluga ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji.


Današnje posjete naglašavaju važnost zalaganja i podrške Vlade Republike Hrvatske strateškim projektima za razvoj kulturne, obrazovne i zdravstvene infrastrukture, s ciljem poboljšanja životnih uvjeta svih građana Bosne i Hercegovine.


U izaslanstvu, predvođenom predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, današnjim posjetima nazočili su i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH Darijana Filipović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, predsjednica Vlade Županije Hercegovačko-neretvanske Marija Buhač, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i brojni drugi istaknuti dužnosnici.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.