+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Predstavljen radni materijal Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Županiji Zapadnohercegovačkoj
Predstavljen radni materijal Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Županiji Zapadnohercegovačkoj
Objavljeno: 29.2.2024. 19:05:00 Autor: administrator
Danas je, u hotelu Otok u Grudama, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, predvođeno ministricom Danielom Perić, organiziralo okrugli stol s predstavnicima gospodarstvenika Županije Zapadnohercegovačke, kako bi predstavilo planirane aktivnosti u procesu unapređenja sustava srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke.

Ministarstvo je pozorno pratilo susrete gospodarstvenika te Forum gospodarstvenika organiziran u Ljubuškom tijekom 2023. godine, kako bi čuli njihove potrebe i izazove na tržištu te osmislilo načine kojima može sustav srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke u što većoj mjeri usuglasiti s potrebama tržišta rada. Ulaganje u obrazovanje i jačanje kompetentnosti ne samo učenika, nego i svih sudionika odgojno obrazovnog rada, od velike su važnosti za održivi razvoj ekonomije i društva. Kvalitetno i stručno obrazovanje relevantno je za tržište rada i najbolja mjera protiv nezaposlenosti. Omogućuje mladim ljudima da izravno uđu u poslovni svijet i osposobljava ih za zahtjeve globalne ekonomije.

Gospodarstvenicima je predložen radni materijal novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Županiji Zapadnohercegovačkoj, koji je razvijen uz podršku Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OeaD).
Ministrica Daniela Perić je istaknula kako je cilj kojem trebamo težiti da učenici srednjih strukovnih škola, nakon završetka školovanja, budu osposobljeni ključnim i strukovnim kompetencijama kako bi mogli biti aktivni sudionici na tržištu rada i izravno doprinijeti razvoju društva u cjelini.

Kako bi se postigao taj cilj, odgovornost nije samo i isključivo na Ministarstvu obrazovanja. Odgovornost leži na svima nama, školama, gospodarstvenicima, načelnicima i gradonačelnicima te roditeljima. Odgovorni smo za budućnost svakog djeteta koje upiše srednju strukovnu školu, ali indirektno i za budućnost društva u cjelini. Navedeni cilj treba biti naš zajednički cilj kojem ćemo svi doprinijeti radeći zajedno i surađujući u granicama naše nadležnosti i odgovornosti.

Riječi ministrice Daniele Perić u zaključnom dijelu sastanka potvrdili su u svojim govorima austrijska veleposlanica u BiH Ulrike Hartmann, austrijska izaslanica za obrazovanje Viktoria Kuzmits, vlasnik tvrtke Violeta d.o.o. Grude Petar Ćorluka te predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović. Među uzvanicima su poseban značaj svojim dolaskom dali predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić te ministri, načelnici, gradonačelnici, kao i svi sudionici svojim sugestijama i doprinosom.

Kako ključ za uspjeh leži u stavu da svi moramo koračati zajedno i koračati u istom smjeru, u Grudama je 26. 2. 2024. godine održan sastanak na kojem je predstavljen radni materijal novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci predstavnicima nastavnika srednjih strukovnih škola, ravnateljima, predstavnicima općina i gradova te nadležnih ministarstava. Svi nazočni su podržali aktivnosti koje predvodi Ministarstvo i pružili dodatnu podršku u izazovima koji nas očekuju.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.