+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Radni sastanak s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)
Radni sastanak s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)
Objavljeno: 23.2.2024. 14:11:00 Autor: administrator
Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave u Širokom Brijegu.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović i ministar pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Lasić održali su danas radni sastanak s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Karl Wursterom, director of USAID/BiH's Economic Development Office, Grace Chang, regional financial managemen, Anelom Šemić, project management i Emirom Ramadanović, direktorom projekta USAID/BiH Projekt E-uprave, na temu digitalizacije javne uprave Županije Zapadnohercegovačke.


Razgovaralo se o mogućim vidovima suradnje u procesu digitalizacije javne uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj, odnosno koordinaciji i aktivnostima između Županije Zapadnohercegovačke i gradova/općina, u smislu zajedničkog pristupanja ovom procesu.

Iz USAIDA-a su naglasili kako se projektom E-uprave poboljšava efikasnost iste s konačnim ciljem transparentnosti i isplativosti. Također su naglasili kako je njihov pristup digitalnoj transformaciji kroz navedeni projekt sveobuhvatan i zasnovan na najboljim međunarodnim praksama, te nudi potpuni potencijal digitalnih rješenja u praksi.


Digitalizacija javne uprave jedan je od prioriteta kojem smo posvećeni u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, s ciljem da javne usluge budu organizirane ne samo praktično za upravu, nego i efikasno i prema potrebama korisnika usluga, našim građanima i gospodarstvenicima, istaknuli su predstavnici Vlade i Ministarstva pravosuđa i uprave ŽZH, te izrazili želju za daljnjim nastavkom razgovora s ciljem ostvarivanja suradnje s USAID-om, kao potencijalnim partnerom u postupku projekta E- uprave, koju trenutačno provode u Bosni i Hercegovini, tj. u Federaciji Bosne i Hercegovine u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde.


Sudionici sastanka su se složili da je digitalna transformacija proces koji podrazumijeva primjenu digitalnih tehnologija u svim aspektima poslovanja, a koje će dovesti do potpune promijene u načinu na koji se poslovanje do sad obavljalo. Primjenom strategija, kao i usvajanjem tehnologija zasnovanih na mobilnosti, došlo bi se do najviše razine automatizacije poslovnih procesa, čime bi se ograničilo rasipanje resursa i omogućilo lakše i preciznije planiranje operativnih troškova.


Naglasili su kako je izuzetno bitno da proces digitalne transformacije što prije otpočne, a njegova transformacija bude usklađen s vizijom, strategijom i ciljevima poslovanja, kako bi se širok spektar modernih tehnologija iskoristio na najefikasniji način. U tom smjeru složili su se kako će nastaviti daljnje razgovore u cilju razvijanja zajedničke suradnje u ostvarivanju projekta E- uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.