+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje
Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje
Objavljeno: 31.5.2023. 9:52:00 Autor: administrator
U utorak 30. svibnja 2023. godine, na Dan svehrvatske državnosti, u Posušju je svečano obilježen i Dan branitelja općine Posušje.

Program obilježavanja započeo je svetom misom za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u Crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Posušju, koju je predvodio don Ivica Boras.

Potom je uslijedio svečani mimohod od spomenika fra Grge Martića do Trga hrvatskih branitelja. Mladi iz općine Posušje nosili su ratne stjegove postrojbi, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske OS BiH. Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti.


Na Trgu hrvatskih branitelja svečanost je nastavljena intoniranjem himne svih Hrvata u izvedbi zbora Glazbene škole Posušje te minutom šutnje i odavanjem počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima.

Zajednički vijenac pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima su položili i svijeće upalili načelnik Općine Posušje Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predstavnici Vlade Županije Zapadnohercegovačke - predsjednik Vlade Predrag Čović s ministrima Mladenom Begićem, Zvonimirom Širićem i Vjekoslavom Lasićem, predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Posušje brigadir Jozo Miličević, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, konzul Republike Hrvatske Marko Babić i predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH predvođeni brigadirom Zdravkom Rezom.


Nakon što su pročitana imena svih stradalih branitelja s područja općine Posušje, za koje je prigodnu molitvu izrekao posuški župnik fra Mladen Vukšić, uslijedila su prigodna obraćanja, a među prvima nazočnima se u ime organizatora obratio brigadir Jozo Miličević, potom predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar, te predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.

Uputivši čestitke i evocirajući uspomene na događaje iz Domovinskog rata, predsjednik Čović je rekao kako se srcem, poštenjem, s vjerom i krunicom na vratu, postigla sloboda u kojoj se možemo prisjećati svih poginulih hrvatskih branitelja i slavnih dana.


Nakon prigodnih govora, uslijedilo je neformalno druženje branitelja, žitelja Posušja i uzvanika, a za svečanu atmosferu pobrinula se, uz već navedeni zbor Glazbene Škole Posušje, i ženska klapa Zvizdan.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.