+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | U Sarajevu održan Prvi politički forum na visokoj razini između BiH i EU
U Sarajevu održan Prvi politički forum na visokoj razini između BiH i EU
Objavljeno: 17.5.2023. 15:47:00 Autor: administrator
Prvi politički forum o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Danas je u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održan Prvi politički forum na visokoj razini o europskom putu Bosne i Hercegovine, u čijem je radu sudjelovao predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.


Forum je održan u suorganizaciji Vijeća ministara BiH i Europske unije, a zajednički su Forumom predsjedali predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i europski povjerenih za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.


Na Forumu je zaključeno kako je odluka Europskoga vijeća o dodjeli Bosni i Hercegovini kandidacijskog statusa za članstvo u Europskoj uniji od iznimne važnosti za zemlju te kako je to novi potencijal za provođenje prioritetnih reformi.
Usuglašen je vremenski okvir za usvajanje seta reformi rezultata u predstojećem razdoblju koje treba preuzeti u potpunosti, sukladno europskomu pravu i standardima.

Također, sudionici su potvrdili kako će se rukovoditi Mišljenjem Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH i Analitičkim izvješćem, kao i naknadnim izvješćima za našu zemlju. Nedvojbeno su istaknuli važnost teritorijalnoga integriteta, suvereniteta i neovisnost BIH, kao i svih njenih građana.


Europska komisija potvrdila je svoju kontinuiranu spremnost da, kroz financijsku i tehničku pomoć, podrži BiH u realizaciji ključnih prioriteta, kao i da Forum ponovno bude sazvan u razdoblju od sljedećih šest mjeseci. Današnjemu susretu, između ostalih, nazočili su i članovi kolegija i predstavnici klubova obadva doma Parlamentarne skupštine BiH te predstavnici različitih razina vlasti iz obadva entiteta i Brčko distrikta BiH.


Kako bi podržao napore Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu, Politički forum na visokoj razini će pratiti provedbu koraka navedenih u preporuci Komisije i izvještavati o daljnjem napretku Bosne i Hercegovine.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.