+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Županija Zapadnohercegovačka će uz Unsko-sansku i Tuzlansku županiju te osam općina i gradova raditi na implementaciji Ciljeva održivog razvoja
Županija Zapadnohercegovačka će uz Unsko-sansku i Tuzlansku županiju te osam općina i gradova raditi na implementaciji Ciljeva održivog razvoja
Objavljeno: 17.3.2023. 13:25:00 Autor: administrator
Dana 16. ožujka 2023. godine u Sarajevu je održana ceremonija potpisivanja Protokola o suradnji u okviru programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH u održivi i inkluzivni rast” (SDG2BiH).

Dana 16. ožujka 2023. godine održana je ceremonija potpisivanja Protokola o suradnji u okviru programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH u održivi i inkluzivni rast” (SDG2BiH), kojeg financira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women u okviru podrške Ujedinjenih naroda bosanskohercegovačkim vlastima u implementaciji Okvira za realizaciju SDG-ova u BiH.


Tri županije, između ostalih Županija Zapadnohercegovačka i osam općina i gradova, potpisali su Sporazum o lokalizaciji Ciljeva održivog razvoja. Događaju su nazočili predstavnici Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije na čelu s ravnateljem Ivanom Juriljem.


Partnerske županije i lokalne samouprave su odabrani za suradnju jer su dokazali da imaju uspostavljen funkcionalan sustav upravljanja razvojem, ostvaruju značajne razvojne rezultate, vode računa o najugroženijim grupama stanovništva te žele postati istinski lideri u provođenju Ciljeva održivog razvoja.


Suradnja će se u idućem periodu odvijati kroz proces lokalizacije i operacionalizacije Ciljeva održivog razvoja kroz sustavnu implementaciju strategija razvoja županija i lokalnih samouprava.


Pored toga, radit će se i na razvoju i pripremi dokumentacije za strateške projekte koji doprinose ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, kao i pripremi i implementaciji razvojnih projekata.


Prisutnima su se obratili Lisa Curman, zamjenica šefice Odjela za razvojnu suradnju pri Veleposlanstvu Švedske u BiH, Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH te Irfan Halilagić, premijer Tuzlanske županije.


Istaknuli su važnost promoviranja i podrške lokalnim zajednicama u razvoju i implementaciji projekata koji doprinose ispunjavanju Agende 2030. Ovaj Projekt će doprinijeti unaprjeđenju socio-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica, što je put ka prekidanju kruga siromaštva i socijalne isključenosti, a lokalizacija SDG-a na županijskoj i lokalnoj razini će povećati kapacitete za pripremu i provedbu konkretnih projekata koji će potaknuti promjene u životima ljudi i pokazati kako niže razine vlasti mogu doprinijeti postizanju SDG-a, s posebnim fokusom na princip da nitko ne smije biti izostavljen u procesu.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.