+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | U Orašju upriličen tradicionalni Susret Hercegovina u Posavini
U Orašju upriličen tradicionalni Susret Hercegovina u Posavini
Objavljeno: 19.9.2022. 11:11:00 Autor: administrator
U petak 16. rujna 2022. godine je u Orašju, u organizaciji Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Vlade Hercegovačko-neretvanske i Vlade Županije Posavske, održan tradicionalni susret Hercegovine i Posavine.

Susreti se organiziraju na jesen u Posavini, a u proljeće u Hercegovini te uvijek naglašavaju neraskidivu povezanost svih ljudi na svim područjima Bosne i Hercegovine.


Veliki broj dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH, predvodio je dr. Dragan Čović, dok je na svečanoj večeri nazočilo i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, koje je predvodio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Susretu su nazočili brojni uzvanici iz političkog, gospodarskog, kulturnog i društvenog života, predstavnici Katoličke crkve te braniteljskih udruga.

 


Na susretu Hercegovine u Posavini obratila se i sve nazočne pozdravila zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH, Borjana Krišto.


Okupljenima je kazala kako je ovaj skup pravi primjer na koji način se razvija zajedništvo, prijateljstvo i sve ono što je bitno za opstojnost Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Krišto se zahvalila prijateljima iz Republike Hrvatske što su kroz diplomatske odnose našli načina da poziciju i pitanje hrvatskog naroda u BiH otvore u međunarodnim institucijama i u EU.


„Zajedništvo koje smo pokazali kroz Hrvatski narodni sabor BiH, konkretno kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zbog nepromjenjenih izbornih pravila, poslali smo jasnu poruku svima koji budućnost BiH promišljaju na drugi način, da je ona domovina i hrvatskog naroda i samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u institucijama koje su Ustavno namijenjene za zaštitu kolektivnih prava“, poručila je Krišto.


Također, susretu Hercegovine u Posavini nazočili su i dužnosnici Vlade Republike Hrvatske Mario Banožić, ministar obrane i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede te zastupnici u Saboru RH i u EU Parlamentu.


Ovakvi susreti osnažuju suradnju, daju doprinos povezivanju hrvatskoga naroda i potvrđuju zajedništvo u svim oblastima života, zajednička je poruka govornika na ovome skupu.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.