+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | U Ljubuškom potpisani ugovori o financijskoj potpori projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske
U Ljubuškom potpisani ugovori o financijskoj potpori projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske
Objavljeno: 1.9.2022. 9:43:00 Autor: administrator
Potpisani su ugovori za provedbu obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH.

U srijedu 31. kolovoza 2022. godine u Ljubuškom su potpisani ugovori o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao je s nositeljima programa i projekata ugovore o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa i projekata iz područja obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva, poljoprivrede i ostalih područja, ukupne vrijednosti od 32.500.000,00 kuna.


Svečanost potpisivanja upriličena je u Kulturnom centru u Ljubuškom, gdje su stigli visoki uzvanici iz političkog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, među kojima i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković, izaslanica hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, Vanda Babić Galić i brojni drugi.


Pozdravne riječi prisutnima uputili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković te zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.


Imam osjećaj da smo više zajedno nego ikad, da smo svi doista jedno, ne samo Hrvati u BiH i Hrvatskoj, nego i Hrvati širom svijeta. To tako i treba biti, mi smo jedan narod. Treba govoriti o suradnji, poštovanju, uvažavanju, o svemu onome što nam je potrebno da bi živjeli onako kako želimo, rekao je Zvonko Milas u svom obraćanju.


U ime dobitnika potpore za 2022. godinu zahvalu je iskazao dopredsjednik Vlade i ministar financija Županije Zapadnohercegovačke te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Toni Kraljević, kazavši između ostaloga: Ovdje u Hercegovom Ljubuškom kazat ću jednu toplu i prkosnu riječ, a to je „Bosna“. Bosna je kolijevka hrvatstva. Hrvati Bosne i Hercegovine će uspjeti onoliko koliko uspiju Hrvati Središnje Bosne, koliko uspiju Hrvati Bosne, a Hrvatska država, koliko god to pretenciozno zvučalo, će uspjeti onoliko koliko uspiju Hrvati Bosne i Hercegovine. Ova hrvatska Vlada, Vlada Andreja Plenkovića, jasno djelima dokazuje kako je itekako svjesna te činjenice.


Potporu u 2022. godini dobilo je 148 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja obrazovanja i znanosti, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 programa i projekata iz ostalih područja.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.