+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Svečano obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA i Dan hrvatskih branitelja Širokog Brijega
Svečano obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA i Dan hrvatskih branitelja Širokog Brijega
Objavljeno: 7.5.2022. 20:09:00 Autor: administrator
7. svibnja obilježava se kao Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Danas je u Širokom Brijegu obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije, koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine u mjestu Polog između Mostara i Širokog Brijega. Tada su Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina prepriječenim kamionima u dužini od nekoliko kilometara i nenaoružanim ljudstvom zaustavili tenkovsku kolonu JNA, koja je krenula iz mostarske vojarne prema Kupresu i splitskom zaleđu. Zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA u Pologu za hrvatski narod Širokog Brijega i okolnih mjesta bilo je prekretnica koja je pokazala kako se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.


U sklopu obilježavanja Dana širokobrijeških branitelja danas u jutarnjim satima održan je mini maraton Široki Brijeg – Polog, nakon čega je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa za sve poginule i umrle branitelje. Program se nastavio svečanim mimohodom s ratnim zastavama od Pecare do Trga širokobrijeških žrtava, gdje su u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule položeni vijenci i upaljene svijeće, nakon čega je uslijedila Svečana akademija u Kinu Borak.


Nazočnima su se obratili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i izravni sudionik ovih događanja Zdenko Ćosić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i predsjednik Skupštine Općine Lištica 1991. godine Anđelko Mikulić.


Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu dajući golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini, a brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.