+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Održana svečana dodjela računalne opreme ravnateljima osnovnih škola ŽZH
Održana svečana dodjela računalne opreme ravnateljima osnovnih škola ŽZH
Objavljeno: 27.4.2022. 14:12:00 Autor: administrator
U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke 27. travnja 2022. godine održana je svečana dodjela računalne opreme koju je Zavod osigurao kroz projekt Digitalizacija obrazovnog sustava Županije Zapadnohercegovačke – E-škola.

Sredstva u iznosu od 600.000,00 kuna dodijeljena su Zavodu preko Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu, kojeg je raspisao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.


Opremu su svečano dodijelili ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.


Ravnateljica Zavoda u svom je obraćanju zahvalila Vladi Županije Zapadnohercegovačke, gospodinu Zvonki Milasu i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH što su prepoznali važnost ovog projekta te što su ovom vrijednom novčanom donacijom omogućili kupnju računalne opreme za pet osnovnih škola s područja Županije Zapadnohercegovačke, kao i na iniciranju potpisivanja Sporazuma o suradnji oko izrade Prijedloga kurikula i njegove primjene u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. „Proces digitalizacije obrazovnog sustava započeo je prošle godine opremanjem srednjih strukovnih škola projektom Vlade s UNDP-om, resornim Ministarstvom i Zavodom, a nastavlja se ovim projektom u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nadamo da ćemo u idućih par godina digitalizirati sve škole s područja Županije, čime ćemo podići kvalitetu poučavanja i učiniti nastavu zanimljivijom, a aplikacijom e-Dnevnik ćemo olakšati roditeljima pristup informacijama o uspjehu i vladanju njihove djece.“


Predsjednik Vlade Zdenko Ćosić istaknuo je da je ovo samo nastavak projekta digitalizacije obrazovnog sustava u Županiji Zapadnohercegovačkoj, koji je planiran u strateškim planovima i programima Vlade i čiji je inicijator Vlada. Zahvalio je svim sudionicima projekta i istaknuo da Vlada podržava ovakve aktivnosti i da će ih nastaviti podržavati, te se nada da će se projekt uspješno privesti kraju kako bi moderni alati pomogli nastavnicima u unaprjeđenju obrazovnog procesa, a sve to zajedno s ciljem da se podigne kvaliteta nastave i da naša djeca lakše i učinkovitije upijaju predviđena znanja.


Državni tajnik Zvonko Milas zahvalio se ravnateljici Zavoda i predsjedniku Vlade te izrazio zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Široki Brijeg. „Ne bih rekao da je ovo donacija, nego nastavak suradnje koja za cilj ima školstvo 21. stoljeća omogućiti našoj djeci. Ova suradnja ima svoju povijest, ona će imati i svoju budućnost, ne samo u tome, nego bih rekao još par riječi o nedavnom Sporazumu kojeg smo potpisali s ministrima obrazovanja s područja Bosne i Hercegovine. Govorimo o procesima koji se odnose na planove i programe na hrvatskom jeziku, gdje doista u sklopu Kurikulske reforme pokušavamo implementirati sve ono što će mladima, djeci i đacima omogućiti što bolju pripremu za život. U kontekstu toga i koliko je to važno, govori i naša odluka da ove godine stipendiramo 700 studenata koji će svoj životni put, odnosno obrazovanje nastaviti u Bosni i Hercegovini, 700 mladih Hrvata kojima želimo pomoći da sve ono što žele ostvariti kroz sustav obrazovanja ostvare tamo gdje su rođeni, kako bi tu i ostali, i sa znanjem, vještinama i svim što će steći pomognu sebi da ožive svoje snove, pomognu svojim obiteljima, svome rodnom kraju i cijeloj Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, ovo sve što zajedno radimo pozdravljam i govorim ispred Vlade Republike Hrvatske da ćemo i dalje biti sudionik i partner u svim procesima koji će doista koristiti našim sunarodnjacima, našim prijateljima, našim Hrvatima u Bosni i Hercegovini."


“Digitalizacija sustava obrazovanja je hvalevrijedan projekt koji će školama omogućiti bolju materijalnu opremljenost, ali i ono još važnije, ulaganja u ljudske resurse, a sve u cilju kvalitetnijeg učenja i podučavanja. Živimo u vremenu brzih promjena, velikog tehnološkog napretka i drago mi je što najvažnije institucije naše Županije shvaćaju koliko je važno ulagati u obrazovanje. Ovim putem se zahvaljujem i našem Zavodu za odgoj i obrazovanje, ravnateljici Jadranki Bošnjak na ovoj vrijednoj donaciji za našu školu koju ćemo iskoristiti za rad i napredak naših učenika.”, zaključila je ravnateljica Osnovne škole Ruđera Boškovića iz Gruda, Lucija Mikulić.

 

(izvor: zavod-zzoo.com)

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.