+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Radni posjet veleposlanika Države Izrael Županiji Zapadnohercegovačkoj
Radni posjet veleposlanika Države Izrael Županiji Zapadnohercegovačkoj
Objavljeno: 23.12.2021. 13:12:00 Autor: administrator
Danas je u radnom posjetu Županiji Zapadnohercegovačkoj boravio veleposlanik Države Izrael gosp. Noah Gal Gendler sa suradnicima.

Uz predsjednika Ćosića, sastanku su prisustvovali i zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, ministar poljoprivrede Županije posavske Mato Brkić, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, načelnik Općine Posušje Ante Begić, načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč, gradonačelnik Livna Darko Čondrić te načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Ćosić je izrazio dobrodošlicu uvaženim gostima, kazavši kako se nada da će se nakon ovog sastanka suradnja između Države Izrael i županija; Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Posavske, dodatno intenzivirati.

Gospodin Brkić je kazao kako svojim sudjelovanjem na ovom sastanku želi sa državne razine iskazati podršku ovom važnom vidu suradnje između Izraela i tri navedene županije, osobito kada je riječ o sektoru turizma, novih tehnologija, poljoprivrede i svih područja u kojima Izrael ima svoju izvrsnost te može pomoći županijama odnosno regijama u Bosni i Hercegovini.

Ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj u ime svih sudionika studijskog posjeta Državi Izrael zahvalio se na gostoprimstvu te prikazanim primjerima dobre prakse koji će se nastojati implementirati u jedinicama lokalne samouprave koje sudjeluju u ovom projektu.

Dodao je da je ova godina bila proaktivna oko uspostavljanja ove suradnje, zahvalivši timu veleposlanika Gal Gendlera oko realizacije ovoga projekta. Dodao je da će se sljedeće godine krenuti u izradu tehnoloških centara Posušje, Livno i Mostar.

U svom izlaganju, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin kazao je da je održao sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima Hercegbosanske županije na temu kako implementirati sve ono dobro što je izaslanstvo vidjelo tijekom posjete Izraelu, naglasivši kako bi razvijanje centara izvrsnosti u poljoprivredi, u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, bilo svojevrsno kopiranje dobre prakse koja je viđena u Izraelu.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave iznijeli su svoje ideje i projekte na kojima je moguće ostvariti najučinkovitiju suradnju.


Veleposlanik Gal Gendler izrazio je svoje zadovoljstvo ne samo ponovnim posjetom, nego i time što je ispunjeno sve što je dogovoreno nakon prvog posjeta. Dodao je kako je ovo država bogata prirodnim resursima, postoji dobar temelj za suradnju te kako je vrijeme da se vidi što možemo planirati za sljedeće dvije godine.

Zaključeno je kako će se intenzivirati suradnja po ovim pitanjima između županija, napraviti lista prioriteta te potom kontaktirati zainteresirane prijatelje iz Izraela te da će Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije biti središnja točka komunikacije, što će u konačnici donijeti dobre rezultate u sljedeće dvije godine.

Nakon sastanka u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, izaslanstvo Države Izrael, zajedno s ostalim sudionicima projekta te domaćinima, posjetilo je poduzeće Sjemenarna d. o. o. Široki Brijeg. Nakon toga uslijedit će sastanak s vodstvom Sveučilišta u Mostaru na kojem će biti govora o mogućnostima suradnje na polju znanosti i visokih tehnologija.

 

 

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.