+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Svečano proslavljen Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan općine Grude te Dan utemeljenja HZHB
Svečano proslavljen Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan općine Grude te Dan utemeljenja HZHB
Objavljeno: 19.11.2021. 10:01:00 Autor: administrator
Zajedničkom svečanom sjednicom Općinskog vijeća Grude i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke u četvrtak je obilježen Dan općine Grude te dan Županije Zapadnohercegovačke. Na ovaj dan prije 30 godina, 18. studenoga 1991. godine, u Grudama je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna.

Početak obilježavanja krenuo je u Gorici pored Gruda, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, Mate Bobana. Uslijedilo je i polaganje vijenaca ispred Spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama.

 

Nakon toga je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović, otkrio spomen-obilježje koje je postavljeno povodom 30. obljetnice formiranja Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.

Program se nastavio u kino dvorani u Grudama, gdje je održana zajednička svečana sjednica Općinskog vijeća Grude i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Grude Franka Zorić, koja je napravila presjek rada Vijeća kroz posljednjih godinu dana.

Prisutnima se nakon toga obratio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude. Istaknuo je da je 18. studenoga najvažniji datum za Grude te da je zbog toga iznimno ponosan.

Prezentirajući rad općinske vlasti kojoj je na čelu, Grizelj je kazao je im je od iznimne pomoći bila suradnja s Vladom Županije Zapadnohercegovačke, a posebno doprinos javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke. Dodao je da je posebno zahvalan Uredu za Hrvate izvan RH koji kontinuirano pomaže projektima u Grudama.

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, Ivan Jelčić, u svom je obraćanju kazao kako su osnivači Hrvatske zajednice Herceg Bosne pokazali mudrost i odlučnost jer su prepoznali važnost trenutka u kojem su se nalazili. Kazao je da ovaj dan za nas ima veliko značenje i da ćemo ga uvijek obilježavati dokle god ijedan Hrvat živi na ovom području.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović, kazao je da želi ohrabriti mlade generacije da im misao vodilja bude Herceg Bosna.

Naglasio je da svima u BiH otkrivanjem spomenika u povodu 30. obljetnice HZ HB jasno pokazujemo kako zamišljamo budućnost.

Kaže da svoju domovinu trebamo zaštititi svojim djelovanjem od Posavine do Središnje Bosne i Hercegovine.

"Mnogo je važnije govoriti o vrijednostima. Današnja pozicija pregovaranja hrvatskog naroda puno je bolja nego prije 20 i 30 godina. Danas iza nas stoji Hrvatska, Vlada RH, Sabor, predsjednik RH i različite političke stranke. To se prenijelo i na neke dužnosnike međunarodne zajednice koji su samo prije 6-7 godina drugačije kazivali o prilikama u BiH", rekao je Čović

Mišljenja je da je minimum za hrvatski narod u političkom smislu ostvarivanje legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu BiH i domovima naroda federalnog i državnog parlamenta.

-O našoj konstitutivnoj poziciji se ne pregovara. To danas mnogo jače čuju nego prije 30 godina, rekao je Čović obraćajući se političkim akterima u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a zaključio je obraćanje riječima da žrtva svih onih koji su krvlju platili našu slobodu nije bila uzaludna.

Također, kazao je da je gospodarski uspjeh Gruda primjer kako upravo mi možemo biti bolji od drugih.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.