+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | XVIII. Opća skupština Jadransko-jonske euro regije održana putem online platforme
XVIII. Opća skupština Jadransko-jonske euro regije održana putem online platforme
Objavljeno: 26.10.2021. 11:40:00 Autor: administrator
Županija Zapadnohercegovačka sudjelovala na XVIII. Općoj skupštini Jadransko-jonske euroregije.

U formi online konferencije posredstvom platforme ZOOM održana je XVIII Opća skupština Jadransko-jonske euroregije. Županiju Zapadnohercegovačku na skupštini je predstavljala Vesna Pehar, koordinator za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke.

Na početku Skupštine obratio se predsjednik Skupštine Jadransko-jonske euroregije g. Nikola Dobroslavić koji je i župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Dobroslavić je pozdravio sve nazočne i predstavio prijedlog dnevnog reda koji je detaljnije obrazložio g. Cocco, glavni tajnik ove organizacije, a koji je na koncu usvojen jednoglasno.

Točke dnevnog reda bile su: Izvješće o radu za 2020. godinu i dijelom za 2021. godinu, Izvješće o aktivnostima Generalnog tajništva, Financijsko izvješće za 2020. godinu, prijedlog izmjena Statuta organizacije te prijedlog godišnje članarine. Sve točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno.

U svom daljnjem izlaganju, g. Dobroslavić je upoznao nazočne o svom sudjelovanju na sastanku Odbora regija u svojstvu izvjestitelja ispred Jadransko-jonske euro regije za dvije tematske točke, a to su proširenje Europske unije na ostale zemlje Zapadnog Balkana te stanje lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu.

Naglasio je da Odbor regija podržava ulazak ovih zemalja u Europsku uniju uz potpuno ispunjavanje svih uvjeta iz procesa europskih integracija kao što su to svojedobno morale uraditi i sve ostale zemlje iz regije sada članice EU. Tom prilikom g. Dobroslavić izrazio je svoju želju da taj postupak pristupanja bude što brži, da se otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te potaknuo na daljnji razvoj lokalne demokracije u ovim zemljama.

Predstavnik Regije Abruzzo g. Marco Scurria predložio je uspostavljanje predstavništva ove Organizacije u Bruxellesu što bolje povezivanje s Europske komisije i europskim institucijama u cilju ostvarivanja interesa zemalja članica ove organizacije u kontekstu europskih politika i fondova. Također, nazočne članove Skupštine je upoznao s inicijativom koju je predložila njegova regija o uspostavljanju transportne infrastrukture na relaciji Ploče- Barcelona via Italija, kako bi se ovaj dio Jadranskog i Jonskog mora povezao s tim dijelom Sredozemlja. Tom prilikom predložio je održavanje sastanka predsjednika regija na ovu temu i regiju Abruzzo kao domaćina tog sastanka, s čime su se složili ostali članovi.

Na kraju sastanka g. Dobroslavić se zahvalio na sudjelovanju svim članovima te iskazao nadu da će sljedeći sastanak Skupštine biti održan uživo.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.