+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Predsjednik Ćosić gostovao u intervjuu "Jedan" BHRT-a
Predsjednik Ćosić gostovao u intervjuu "Jedan" BHRT-a
Objavljeno: 11.6.2021. 10:56:00 Autor: administrator
Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke gostovao je u intervjuu "Jedan" koji se emitira u programu BHRT-a.

Predsjednik Ćosić, koji je ujedno dopredsjednik HDZ-a BiH, govorio je o ulozi visokog predstavnika u BiH, krivcima za nepostizanje dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva kao i odnosu Hrvata i Bošnjaka.

Istaknuo je da je paradoks da su u BiH, “tobožnji patrioti” ili “probosanske snage”, uglavnom zagovornici protektorata, te tvrdi da njih ne zanima suverena Bosna i Hercegovina.

Ćosić je kazao da je identitet i opstanak hrvatskog naroda u BiH ugrožen. Pojašnjava da zbog toga Hrvati kao konstitutivni narod i njegovi pregovarači nemaju prostora za kompromis. Zaključuje da bi taj kompromis značio odricanje od svog identiteta i ustavnog položaja.

Rješenje za Bosnu i Hercegovinu je po mišljenju predsjednika Ćosića prihvatiti i implementirati ono što je već prihvaćeno i zapisano od Washingtonskog i Daytonskog sporazuma do Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je definirana kao država tri konstitutivna naroda i ta je konstitutivnost temeljna što je, kako kaže Ćosić, potvrdio i Ustavni sud.

Osvrnuo se predsjednik Ćosić i na formiranje Interresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona BiH kazavši da se tu radi o operativnom tijelu te kako očekuje da će glavnu ulogu u eventualnom postizanju dogovora imati političke stranke koje imaju legitimitet naroda koje predstavljaju - HDZ BiH, SDA i SNSD.

Cjeloviti intervju pogledajte u priloženom videu:

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.