+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Održan Forum aktivnog turizma „Adriatic Outdoor Adventure“
Održan Forum aktivnog turizma „Adriatic Outdoor Adventure“
Objavljeno: 12.3.2021. 17:14:00 Autor: administrator
Danas je u formi video konferencije održan Forum aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure, koji se odvija u sklopu projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, a financira se od strane Europske unije.

Sudionicima Foruma uvodno su se obratili Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini. Na Forumu je sudjelovala i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Stellina Nedera.


Predsjednik Ćosić u svom je izlaganju istaknuo da Županija Zapadnohercegovačka, u gospodarskom smislu, spada u sam vrh razvijenosti u Federaciji BiH.


-Proizvodnja i izvoz zauzimaju vrlo visoko mjesto u gospodarstvu Županije. Međutim, Županija obiluje kulturnom i prirodnom baštinom koja dosadašnjih godina nije bila turistički dovoljno vrednovana. Upravo iz tog razloga želimo Županiju integrirati u ukupnu turističku ponudu Hercegovine kao prepoznatljive turističke destinacije, istaknuo je predsjednik Ćosić.


Predsjednik Vlade mišljenja je da se Županija Zapadnohercegovačka može izdvojiti još uvijek neistraženim ruralnim prostorom koji, kako je naglasio, nudi odlične mogućnosti za jedinstven doživljaj i iskustvo u prirodi kao što su planinarenje, bicikliranje, pješačenje i drugi pustolovni sadržaji poput zip-line, slobodnog penjanja i sl.


Predsjednik Ćosić upoznao je sudionike Foruma da je Vlada Županije Zapadnohercegovačke kreirala strateški i zakonodavni okvir za razvoj turizma te da razvija podlogu za provedbu različitih projekata kroz koje će naša Županija postati prepoznatljiv dio ukupne turističke ponude Bosne i Hercegovine, kao i Jadranskog zaleđa.


„Stoga je i ovaj forum, koji je u organizaciji naše Županije, a u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, kojeg financira Europska unija, jedan od načina da predstavimo našu ponudu, ali isto tako i da okupimo stručnjake iz ovog područja i porazgovaramo o trendovima, izazovima i mogućnostima u razvoju ove vrste turizma“, kazao je predsjednik Ćosić. Napomenuo je da ovaj Forum nije usmjeren samo na Županiju Zapadnohercegovačku već na cijelu Jadransku regiju te je izrazio želju da naša Županija u tom kontekstu ima aktivnu ulogu.


„Želim iskoristiti ovu priliku da naglasim kako se u Županiji Zapadnohercegovačkoj trenutno provodi 5 projekata financiranih od strane Europske unije kroz programe prekogranične suradnje u ukupnoj vrijednosti od oko 2 milijuna eura, od čega su tri projekta vezana za razvoj turizma. Stoga se želim zahvaliti Izaslanstvu Europske unije u BiH, odnosno gosp. Sattleru kao šefu Izaslanstva, na potpori koju Europska unija pruža kroz financiranje projekata kao što je „Cycling Rural“, ali i ostalih projekata, ne samo u Županiji Zapadnohercegovačkoj, već i onih iz šire regije koji će biti predstavljeni na ovom forumu“, zaključio je predsjednik Ćosić.


Projekt “Cycling rural” predstavio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije. U sklopu prvog panela također je bilo riječi o razvoju aktivnog i adrenalinskog turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a predstavljeni su i referentni aktivni turistički projekti u crnogorskom Herceg Novom, čija je Turistička organizacija partner na projektu.
Na drugom panelu Foruma raspravljalo se o Jadranskom zaleđu kao jedinstvenoj destinaciji održivog turizma, a svoja iskustva sa sudionicima su podijelili stručnjaci iz Njemačke, Hrvatske, Belgije i Crne Gore.


Kroz Strategiju razvitka turizma Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020. - 2027. godine radi se na unaprjeđenju infrastrukture za aktivnosti u prirodi, s naglaskom na biciklističke staze. Organizacija jednoga ovakvog foruma predstavlja značajan doprinos promidžbi biciklističkih staza u Hercegovini te pomaže pozicioniranju Hercegovine kao poželjne cikloturističke destinacije na europskim biciklističkim platformama.


Projekt „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“ je započeo 1. 10. 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost je oko 495.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 400.000 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a partneri su gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.