+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Ćosić: Ili izmjene Izbornog zakona ili kaos
Ćosić: Ili izmjene Izbornog zakona ili kaos
Objavljeno: 10.3.2021. 13:05:00 Autor: administrator
Županija Zapadnohercegovačka pokazala se među najuspješnijim u vremenu koronavirusa. S predsjednikom Vlade ŽZH, Zdenkom Ćosićem, koji je i dopredsjednik HDZ-a BiH, voditelj internetske televizije "Večernji TV" Zoran Krešić razgovarao je i o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, političkim procesima...

Danas se u javnosti plasiraju kojekakve politikantske teorije, iskrivljena historiografija, pokušavaju se zamagliti stvarne činjenice o onom što se stvarno događalo. S obzirom na kontrolu većine medija to postaje, na neki način, zaboravljeno ili zabranjeno znanje. Proizvodi se nova povijest, koja ulazi u uši ljudi i oni to prihvaćaju. Ali kada ih suočite s činjenicama onda im biva povrijeđen ponos, a u sukobu činjenica i ponosa, uvijek pobjeđuje ponos, ma koliko to loše posljedice izazivalo, kazao je u intervju za Večernji tv, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

Ćosić kaže kako tzv. probosanske snage, kako sebe vole zvati, danas predstavljaju svoju politiku kao jedino patriotsku, jedino prihvatljivu, a kad je to tako onda ono što dolazi s druge, treće strane mora biti osuđeno, prokazano. Činjenica je, međutim, dodaje Ćosić, da te politike, odnosno njihovi ideološki prethodnici nisu htjeli ni čuti za samostalnost Bosne i Hercegovine, uključujući i SDA.

-Oni se mogu ljutiti koliko hoće, ali neka uzmu “Sjećanja Alije Izetbegovića”, stenograma ratnog Predsjedništva, stenograma Skupštine RBiH, predratne i ratne. Neka pogledaju i neka mi nađu jednog koji je to zagovarao do trenutka kada su sve pregovaračke opcije s Miloševićem propale, odnosno propale su sve varijante održavanja Jugoslavije, ovakve ili onakve. Tek onda oni prihvaćaju politiku Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države u odnosu na Beograd, podsjeća Ćosić.

S druge strane hrvatska politika, kaže, od svojih deklarativnih stavova, nastupa u Skupštini, pregovora s drugim stranama od početka je tražila samostalnost BiH. I ta činjenica, ističe, ne može nestati pod optužbom da smo mi dijelili BiH, da smo zločinački podhvat, da smo nacisti…

Bošnjačka politika, kaže sugovornik Večernjeg tv, tražeći svoj identitet pokušava ga nametnuti svima…, a ako kažete, ne hvala ja imam svoj identitet, onda ste vi neprijatelj.

-To je tko zna koji pokušaj kroz povijest koji je propao, ali je on imanentan brojnijem narodu. Ja to ne osuđujem, već hoću da se o tome govori i da se razumiju posljedice takve politike. Brojnijem narodu je imanentna politika asimilacije, da proguta one slabije. Odgovor onih malobrojnijih je politika ježa, stvaranja novih centara, nacionalizma, secesije i autonomaštva. I onaj koji vodi politiku asimilacije, ne može se onda žaliti na ono što je izazvao takvom politikom, kaže Ćosić.

Rješenje za BiH je, po mišljenju Čosića, prihvatiti i implementirati ono što je već prihvaćeno i zapisano, od Washingtonskog, Daytonskog sporazuma, Ustava BiH, odluka Ustavnog suda BiH.

-BiH je definirana kao država tri konstitutivna naroda. Ta konstitutivnost je temeljna i krovna, o čemu se izjasnio i Ustavni sud BiH. Onda je logično i nužno da svi propisi moraju biti podređeni tom temeljnom i krovnom načelu. Ako netko želi to izigrati onda on ruši državu, a ne onaj tko insistira da se to poštuje, kaže Ćosić, koji je i dopredsjednik HDZ BiH.

Ćosić je podsjetio kako su problemi nastali Petritschevim amandmanima kojima je omogućeno da se sa 6 izaslanika izabranih u Klub Hrvata Dom naroda Federalnog parlamenta iz većinski bošnjačkih županija, dakle jedne trećine hrvatskog kluba, može preglasati cijeli jedan narod.

Upitan hoće li se dogoditi izmjene Izbornog zakona kako bi se onemogućilo da 2022, probosanske snage, zahvaljujući Petritschevim amandmanima, ponovo uspostave vlast u FBiH, bez Hrvata, Ćosić je kazao kako je Conditio sine qua non za svaki normalni život u BiH, svaku normalnu suradnju.

-Inače, nastavili se ovakvo stanje frustracije, ono ne može trajati tako dugo a da se u jednom narodu, koji je frustriran ne rode puno radikalnije ideje, da se destabilizira društvo općenito. Mislim da to nikom nije cilj. Dakle, ili izmjena Izbornog zakona ili kaos, kazao je Ćosić.

(Hrvatski Medijski Servis)

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.