+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Nastavak suradnje privatnog, javnog sektora i akademske zajednice
Nastavak suradnje privatnog, javnog sektora i akademske zajednice
Objavljeno: 29.1.2021. 12:50:00 Autor: administrator
U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke održan je sastanak na temu nastavak suradnje i razvoj institucionalne podrške za pružanje usluga gospodarstvu temeljen na suradnji privatnog, javnog sektora i akademske zajednice.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, ministar gospodarstva Dario Sesar, ravnatelj Ureda Vlade za europske integracije Ivan Jurilj, u ime Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Anamarija Musa i dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru izv. prof. dr. Željko Stojkić.


U svrhu informiranja Vlade, dekan Stojkić je predstavio aktualne projekte koje implementira Sveučilište u Mostaru, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u suradnji sa lokalnim poduzećima:
- Projekt „DualSCI – jačanje kapaciteta za provedbu dualnog obrazovanja u BH visokom obrazovanju“
Dualno visoko obrazovanje (DVO) omogućit će studentima stjecanje relevantnijih znanja i vještina, kombinirajući klasično školsko obrazovanje sa znanjem i vještinama stečenim na radnom mjestu (učenje zasnovano na radu), čime će se studentima pružiti kompetencije i vještine koje su u skladu s potrebama poslodavaca.
- Projekt „KnowHUB – ponovno povezivanje Sveučilišta i poduzetništva radi oslobađanja regionalne inovacije i poduzetničke aktivnosti“
Cilj ovog Projekta je povezivanje Sveučilišta i poduzetništva te jačanje svijesti za inovacije i poduzetništvo kroz formiranje Centara za komercijalizaciju/HUB-ova znanja. Centri za komercijalizaciju znanja razvijat će se na svim sveučilištima koja sudjeluju ne kao istraživački centri već kao sučelje između visokih učilišta, poduzeća i društava. Sveučilište u Mostaru već ima uspostavljenu Tvornicu za učenje - Learning factory, u čijem okviru će djelovati Centar za komercijalizaciju znanja.
- Projekt „IC SMED – povećavanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća digitalizacijom“
Nositelj ovog Projekta je Sveučilište u Mostaru, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u partnerstvu sa HERAG – Razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke i pet lokalnih poduzeća: TEM Mandeks Široki Brijeg, Weltplast Posušje, MA-COM Stolac, Škutor Mostar i SIK Mostar.
Osnovna ideja uspostavljanja Centra za digitalizaciju je poboljšati poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini za rast i razvoj izvozno orijentiranih mikro, malih i srednjih poduzeća iz sektora metala i plastike.


U nastavku svog izlaganja dekan Stojkić posebno je istaknuo potrebu jačanja i većeg ulaganja u znanstveno-istraživačku djelatnost koja bi nadalje našla primjenu u gospodarstvu.


Predsjednik Ćosić je istaknuo vrijednost ovih projekata, kazavši da bi bilo potrebno izraditi jedan sistemski dugoročni plan potpore ovom načinu suradnje privatnog, javnog sektora i akademske zajednice. Naglasio je važnost predstavljanja sistema dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju gospodarskim subjektima u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kako bi uspostavili suradnju u smislu partnerstva pri provođenju navedenog projekta.


Ministar gospodarstva Dario Sesar je naglasio kako je Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke već sudjelovalo u uspostavljanju Projekta Tvornice za učenje – Learning factory te da će nastaviti, u okviru svojih mogućnosti, pomagati ovim i sličnim projektima kroz konkretnu financijsku potporu.


Ravnatelj Ureda Vlade za europske integracije Ivan Jurilj ukazao je na mogućnost da se kroz postojeće programe potpore gospodarstvu može potpomoći financiranje projekta DualSCI koji podrazumijeva obavljanje stručne studentske prakse u poduzećima.


Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, kao pridruženi partner u projektu DualSCI, će u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, koje će dati preporuke, raditi na razvoju pravnog okvira, kako bi se osigurala provedba dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.