+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Održan simpozij “Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali” u organizaciji Odjela GV i Vlade Županije Zapadnohercegovačke
Održan simpozij “Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali” u organizaciji Odjela GV i Vlade Županije Zapadnohercegovačke
Objavljeno: 5.11.2020. 8:49:00 Autor: administrator
Simpozij “Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali” održan je u srijedu u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Stručnjaci iz raznih ustanova kulture koje se bave djelatnostima zaštite kulturno-povijesne baštine i njezine promocije, govorili su o izazovima s kojima se susreću u obavljanju svog posla te o mjerama u svrhu učinkovitijeg sustava upravljanja kulturno-povijesnom baštinom i njenoj održivosti.


Ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jurilj, koji je na okruglom stolu bio u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade, kazao je kako je ovaj simpozij od iznimnog značaja za ŽZH.


Značajan je posebno u kontekstu sustavnog rješavanja upravljanja kulturno-povijesnom baštinom. ŽZH je bogata potencijalima i resursima u kulturno-povijesnoj baštini koji, na neki način, čine naš identitet, međutim još uvijek nemamo na kvalitetan i na pravi način uspostavljen sustav upravljanja kako bismo vrednovali ono što sada imamo, ali i zaštitili od propadanja i određene namjerne devastacije, istaknuo je Jurilj, javlja Fena.

Kazao je kako je dobro što se ovaj simpozij organizira u vrijeme izrade strategije razvoja za razdoblje 2021.-2027. godine.


Prioritet je razvoj sustavnog upravljanja i tu razrađujemo konkretne mjere kako u navedenom sedmogodišnjem razdoblju pristupiti i u kontekstu institucionalnog i zakonodavnog rješavanja, ali i u kontekstu zaštite, ulaganja u infrastrukturu, vrednovanja kroz gospodarsku valorizaciju kulturno-povijesne baštine, njenu integraciju u turizam i naravno podizanje svijesti stanovništva da znaju prepoznati vrijednosti ove baštine kako bismo kroz mlade, na neki način, mogli utjecati na pravo korištenje i održivo upravljanje kulturno-povijesnom baštinom u budućnosti, kazao je Jurilj.


Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ivan Vukoja kazao je kako se kulturno-povijesna baština ne može pravilno zaštititi i valorizirati samo unutar jedne županije.

Upravo tome služe ovakvi skupovi i upravo to i je uloga našeg odjela, da bude širi okvir za suradnju ustanova, institucija i pojedinaca koji se bave zaštitom kulturno-povijesne baštine kako na horizontalnoj razini, odnosno suradnja između zavoda i županija, tako i na vertikalnoj razini, odnosno suradnja ustanova koje sam naveo s nadležnim ministarstvima na razini entiteta i države BiH. Mi pružamo okvir kako bi ta suradnja mogla prelaziti granice županija i kako bi osnovna svrha, a to je zaštita kulturno-povijesne baštine, bila u što većoj mjeri ispunjena, kazao je Vukoja.
Dodao je kako problema ima, ali ih se shvaća kao izazove kojima se treba baviti i koje treba riješiti na pozitivan način.


Uz to želimo ukazati na veliki potencijal koje kulturna baština sadrži na više različitih društvenih razina, od one koja se najčešće veže uz kulturno-povijesnu baštinu i njenu, recimo to tako, ekonomsku ili turističku primjenu, ali i do razvijanja svijesti o tome kako je kulturno-povijesna baština vrlo važan segment kulturnog, ali i političkog identiteta svakog naroda i prostora, istaknuo je Vukoja.
Pročelnik Odjela za arheologiju na sveučilištima u Zadru i Mostaru Ante Uglešić kazao je da postoji dovoljan broj stručnih ljudi koji bi mogli provesti plan, odnosno strategiju vezanu za oblast kulturno-povijesne baštine.


Mislim da imamo kadra i da to treba i dalje razvijati, ali i potaknuti društvenu zajednicu da više zapošljava navedeni kadar. Također bi u svakom značajnijem gradu, općini ovdje u Hercegovini trebalo otvoriti muzejsku zbirku jer to je dio baštine. S druge strane treba potaknuti arheološka istraživanja jer se to sve skupa može jako dobro uklopiti u turističke svrhe, jer je turizam ovdje budućnost svega, kazao je Uglešić.


staknuo je također kako veliki problem u Hercegovini predstavlja svijest o kulturno-povijesnoj baštini.


Često se dogodi da se neki pronalazak namjerno uništi i prije nego arheolozi dođu na mjesto i svakodnevno smo izloženi uništavanju te baštine u Hercegovini i to je najveći problem. Kod naroda praktički treba probuditi svijest da kulturno-povijesnu baštinu treba čuvati, istaknuo je Uglešić.

Simpozij je u organizaciji Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade ŽZH, javila je Fena.

(izvor: www.hnsbih.ba)

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.