+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Nakon zajedničkog sastanka održana konferencija za medije
Nakon zajedničkog sastanka održana konferencija za medije
Objavljeno: 27.3.2020. 18:32:00 Autor: administrator
Konferencija za medije nakon zajedničkog sastanka predstavnika županijskih stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske županije i Hercegbosanske županije te Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Danas je u Širokom Brijegu održan zajednički sastanak predstavnika Županijskog stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, Županijskog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, Županijskog stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije i predstavnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.


Na sastanku su bili nazočni predsjednici županijskih stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, ujedno i predsjednici Vlade, Zdenko Ćosić i Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, epidemiolog u Stožeru civlne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Ivan Vasilj, epidemiologinja u Stožeru civilne zaštite Hercegbosanske županije Dijana Mamić, načelnik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Eugen Ćubela, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke Tomislav Pejić te ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović.


Nakon zajedničkog sastanka, ispred zgrade Vlade održana je konferencija za medije na kojoj je predsjednik Ćosić u uvodnom izlaganju naglasio kako je cilj ovog sastanka bio saslušati epidemiologe, razmijeniti iskustva oko općih mjera zaštite od koronavirusa koje je svaki Županijski stožer donio te razmijeniti iskustva o nadzoru i provođenju tih mjera, pri čemu je najvažnije osigurati da zdravstveni sustav, koji je ključna karika u cijelom ovom sustavu mjera koje se donose, bude funkcionalan, kako kapaciteti koji su nam na raspolaganju, i ljudski i materijalni, ne bi bili preopterećeni te kako ne bi došlo do pucanja te karike. Naši građani se pridržavaju mjera. I dalje ćemo na tome inzistirati jer znamo da je to jedini način obrane od koronavirusa, kazao je predsjednik Ćosić.


Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo koordinacijom triju županija, prije svega što i Zapadnohercegovačka ali i Hercegbosanska županija gravitiraju Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, ali i naglasio kako, uz poštivanje policijskog sata, mjere izolacije i samoizolacije se moraju poštivati do kraja.


U svom obraćanju ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić istaknuo je problem nabave zaštitnih maski i odijela, ali iz razloga što ih se ne može nabaviti na tržištu. Još uvijek funkcioniramo na način da smo zaštitili djelatnike i vjerujem da to neće biti vodeći problem. Mjere koje su uvedene uistinu pokazuju dobre rezultate. Ono što ne znamo je koliko će ovo trajati, ali ja se nadam da smo mi na vrijeme poduzeli određene korake, rekao je ravnatelj Kvesić.


Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić je kazao da je zadovoljan stanjem u Županiji, u kojoj ima oko 570 osoba u samoizolaciji, ali još uvijek nema ni jedna osoba zaražena koronavirusom te je zahvalio građanima Hercegbosanske županije što se pridržavaju donesenih preventivnih mjera koje je donio Stožer civilne zaštite.


O epidemiološkoj slici u Hercegbosanskoj županiji govorila je epidemiologinja Dijana Mamić, dok je o epidemiološkoj slici u Županiji Zapadnohercegovačkoj govorio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Tomislav Pejić. Dr. Mamić je zadovoljna epidemiološkom slikom Hercegbosanske županije, budući da u ovom trenutku u njoj nema ni jedna zaražena osoba, a i mjere samoizolacije se jako dobro poštuju.


Govoreći o epidemiološkom stanju u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ministar Pejić je rekao da su hospitalizirani pacijenti iz Županije Zapadnohercegovačke za sada stabilno. Ostali pozitivni su u stabilnom stanju u kućnim uvjetima, a za njih se intenzivno brinu domovi zdravlja i obiteljski liječnici.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.