banner_dokumenti
banner_o_zupaniji
banner_proracun
banner_povjerenstvo
banner_registar
banner_linkovi

grb_siroki grb_ljubuski
grb_posusje grb_grude

Karta ZZH

karta_zzh-v

Kliknite na sliku za prikaz veće karte

Kontakt

Adresa:
Stjepana Radića 37 b
88220,Široki Brijeg
BiH

Telefon: +387 39 705 694
Fax: +387 39 703 233

E-mail: vlada@vladazzh.com

prostorni-podaci-zzh

Pretraga

Početna Novosti Govor predsjednika Ćosića na Središnjoj komemoraciji povodom 67. obljetnice bleiburške tragedije
Govor predsjednika Ćosića na Središnjoj komemoraciji povodom 67. obljetnice bleiburške tragedije
Srijeda, 16 Svibanj 2012 10:22

zgrade_vlade_m"Štovani zbore, nalazimo se na mjestu koje svojom simbolikom nadilazi zemljopisne granice i povijesne nadnevke događaja.


Stojimo na mjestu koje neraskidivo spaja sve one rovove, sve jame, sve jarke i zazidana rudarska okna iz kojih nas dozivaju nevine duše poubijane braće, sestara, sinova i očeva, odavde do Makedonije – dozivaju nas žive, čekajući dostojanstvo u smrti, nakon što su im zlikovci oduzeli pravo na život.

Oni pripadaju vječnosti i mogu čekati – mi pripadamo trenutku i sramimo se čekanja.

Bleiburg je mjesto kozmičkog jedinstva nas živih i njih mrtvih.

Pola stoljeća ubijanja ubijenih, pola stoljeća ubijanja sjećanja, pola stoljeća komunističke proizvodnje zaborava i zabrane spomena, nije imalo učinka!

Naprotiv: duboko u kolektivnom sjećanju naroda ispisan je trajni sveti registar žrtava Bleiburga, a njihov najveći spomenik postali smo mi živi ljudi.

Danas, kad čista srca i čiste misli odajemo najdublje štovanje našim mučenicima, njihov uzvišeni duh svečano useljava u naše živote i to ih čini besmrtnim.

Komunistička vlast je osmislila, planirala i provela zločin masovnih smaknuća i progona u prvom desetljeću nakon Drugog svjetskog rata.

Tu, međutim, nije kraj našega križnog puta.

Zastrašivanje, teror, podmukla smaknuća i montirani sudski procesi trajali su do kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Na hrvatskom križnom putu urezana je postaja sjećanja na sve poubijane svećenike, kao i preživjele franjevce-mučenike iz moje Hercegovine, kojima su komunistički sudovi nakon Drugog svjetskog rata izrekli 357 godina robije.

Rekli su, opravdavajući svoj zločin: „oni su morali umrijeti da bi Jugoslavija živjela“!

Povijest im je odgovorila: oni nikada neće umrijeti, a Jugoslavija nikada više neće živjeti!

Kad je politički i vojni teror Beograda opet probudio neuništivi hrvatski san o slobodi i državi (devedesetih godina prošloga stoljeća) kad su hrvatski domoljubi obranili tu slobodu, komunistički prvaci su progovorili o Bleiburgu, tvrdeći da su tek osamdesetih godina (40 godina kasnije) čuli o pokolju.

Drugim riječima: ugledni profesori, sveznajući obavještajci i visoki političari, nisu ništa znali iz povijesti svoje partije – bili su početnici, prvašići kojima je neka vila-učiteljica nakon 40 godina šapnula što se dogodilo ovdje nakon što je u Europi oružje utihnulo.

Kad, gle čuda, odjednom ista ta partija, ti isti prvašići koji do jučer nisu ništa znali - opet sve znaju: donose povijesni, politički, juristički i moralni sud o bleiburškoj komemoraciji i ukidaju pokroviteljstvo nad njom!?

Žele nam poručiti da nevine žrtve Bleiburga i Križnoga puta treba opet prepustiti zaboravu.

Žele reći da nema smisla odavati počast onima čija žrtva nije imala smisla!

Mi znamo: Oni koji su dali smisao svome životu, imaju smisla i u svojoj smrti", kazao je Zdenko Ćosić prigodom ovogodišnje komemoracije bleiburškim žrtvama.