banner_dokumenti
banner_o_zupaniji
banner_proracun
banner_povjerenstvo
banner_registar
banner_linkovi

grb_siroki grb_ljubuski
grb_posusje grb_grude

Karta ZZH

karta_zzh-v

Kliknite na sliku za prikaz veće karte

Kontakt

Adresa:
Stjepana Radića 37 b
88220,Široki Brijeg
BiH

Telefon: +387 39 705 694
Fax: +387 39 703 233

E-mail: vlada@vladazzh.com

prostorni-podaci-zzh

Pretraga

Početna Novosti Održane obuke o protupožarnoj zaštiti u sklopu projekta HOLISTIC
Održane obuke o protupožarnoj zaštiti u sklopu projekta HOLISTIC
Utorak, 21 Lipanj 2016 11:41
4
U sklopu programa IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013, financiranog od Europske unije i realizacije projekta Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC, kojeg provodi Vlada Županije Zapadnohercegovačke uz tehničku podršku REDAH-a, u lipnju su u Širokom Brijegu održane obuke o protupožarnoj zaštiti za vatrogasce, volontere i školarce.
Stručnjaci iz područja protupožarne zaštite, djelatnici tvrtke Financ iz Mostara, održali su osnovne i napredne obuke, pri kojima su prezentacijama, na temu Plameni udari i tehnike rukovanja mlaznicom te pokaznim vježbama s mlaznicama, polaznicima obuka pobliže prikazali načine djelovanja i prevencije u slučaju šumskih požara. Mnogi od njih su se i sami prihvatili gašenja požara za vrijeme pokaznih vježbi, dok su osnovnoškolci i srednjoškolci posebno bili zainteresirani za ovaj način djelovanja pri intervenciji.
Nabavljanje vatrogasne opreme za Vatrogasna društva u Hercegovini bila je još jedna u nizu aktivnosti projekta HOLISTIC, a kompletna oprema je vatrogascima dodijeljena upravo na ovim obukama. Uz prezentacije i vježbe, ostalim polaznicima obuka dodijeljen je promotivni materijal projekta HOLISTIC: kape, majice, usb stickovi, svjetiljke i ostali promotivni materijal.
Projekt HOLISTIC završava krajem rujna 2016., a u tijeku je nabava kamera, uspostavljanje Operativnog centra za rano otkrivanje požara sa sjedištem u Posušju, te peći na biomasu u Masnoj Luci.
Podsjetimo, opći cilj projekta je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima kroz prevenciju šumskih požara i podržati održivo korištenje biomase kroz zaštitu vrijednih prirodnih resursa, dok se u isto vrijeme razvija prekogranična suradnja područja. U projektu HOLISTIC sudjeluje 20 partnera iz osam zemalja: Italija, Grčka, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Slovenija. Ukupna vrijednost projekta je 9.363.802,29 eura, dok vrijednost projekta koji provodi Vlada ŽZH iznosi 440 300 eura.
holistic_foto_1
4
5
6