+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Predsjednik Ćosić u "Otvorenom" izbor Željka Komšića nelegalan i nelegitiman
Predsjednik Ćosić u "Otvorenom" izbor Željka Komšića nelegalan i nelegitiman
Objavljeno: 10.10.2018. 13:47:00 Autor: administrator
Rasprava na temu "Što od Komšića mogu očekivati Hrvati u BiH i kakva će biti politika službenog Zagreba", vođena u utorak navečer u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, pokazala je kako je kod ignoriranja političke volje hrvatskog naroda i grubim nametanjem Željka Komšića prekršen ne samo Ustav BiH, nego i Washingtonski i Daytonski sporazum. To ukazuje na zaključak kako je izbor Željka Komšića nelegalan i nelegitiman.

- Otvarati raspravu o eventualnoj zakonitosti izbora Željka Komšića jednako je kao otvoriti raspravu jesu li primjerice deportacije po osnovi etničke pripadnosti bile uokvirene u neki zakon. Mi znamo da jesu ali je to potpuno irelevantno - upozorio je Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, gostujući u emisiji Otvoreno.


Podsjetio je da je izbor Željka Komšića nelegalan i nelegitiman a uporišta za to vidi u neusklađenosti Izbornog zakona sa Ustavom, što je potvrdio i Ustavni sud.


-Izborni zakon po kome je izabran Komšić je osporen od strane Ustavnog suda, koji je u presudi naglasio kako je krovno načelo Ustava konstitutivnost naroda. Stoga bi svi zakonski i podzakonski propisi morali biti u skladu s tim krovnim načelom - podsjetio je Ćosić.


Osvrnuo se i na blokadu bošnjačkih stranaka vezanu za izmjene Izbornog zakona.

- Znamo da je ova godina protekla oko razgovora o izmjeni Izbornog zakona. Znamo također da je brojniji konstitutivni narod, odnosno njegovo političko vodstvo, odbio provesti odluku Ustavnog suda, implementirati je u Izborni zakon i ostale propise, što nam jasno pokazuje da je ovaj izbor gospodina Komšiča jedan politički projekt, a nije nikakav slučajni incident koji se može opravdati zakonom - upozorio je.

Podsjetio je kako sadašnji Ustav BiH ne poznaje kategoriju "predstavnika građana" u Predsjedništvu BiH, što zagovornici unitarne ideje iz Sarajeva sustavno pokušavaju plasirati u javnost.

- Mi danas imamo u Predsjedništvu BiH tri člana i oni su predstavnici tri konstitutivna naroda. O predstavniku građana u Predsjedništvu BiH, što je kategorija koja je u potpunoj koliziji sa krovnim načelom konstitutivnosti naroda, možemo govoriti tek ukoliko dođe do promjene Ustava BiH - kazao je.

Govoreći o izboru Željka Komšića, podcrtao je da legitimitet daju oni koji biraju predstavnika.

- Ne može se prihvaćati niti ozbiljno uzimati izjave gospodina Komšića - "ja sam vaš predsjednik. S jednakom logikom on može reći da je i predsjednik Amerike, ali to izaziva podsmijeh. Dakle, predstavljanje je uvijek vezano s legitimitetom a legitimitet daju oni koji biraju svog predstavnika. Hrvati su svog predstavnika izabrali. Međutim, političke elite drugog konstitutivnog naroda spriječile su taj izbor nametanjem svoje volje. I to ne prvi put ali i ne govorimo mi prvi put o tome - upozorio je.

Govoreći o budućem sudjelovanju u izvršnoj vlasti, podsjetio je da HDZ-BiH na ovim izborima dobio plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda te istaknuo kako ova stranka neće prihvatiti " dijalog pokoravanja".

- Nećemo prihvatit dijalog pokoravanja, nego dijalog razumjevanja. Treba voditi računa o tome da taj politički potencijal koji na izborima netko dobije uvijek u očima pregovarača ujedno i krizni potencijal. Kako će se upravljat tim potencijalom ne ovisi o nama. U rukama je drugih hoće li se stvoriti neka krizna situacija ili će se napravit dogovor oko konstituiranja vlasti - zaključio je Ćosić.

Povjesničar Ivo Lučić upozorio je također kako Ustav BiH daje pravo trima konstitutivnim narodima da sami odlučuju o svojoj sudbini.

- Mi iz Ustava BiH vidimo da su Hrvati, Bošnjaci i Srbi konstitutivni narodi, odnosno državotvorni ili suvereni narod. To isto imamo i u Ustavu Federacije BiH. Svaki od ta tri naroda ima pravo odlučivati o svojoj sudbini, pa onda zajedno i o sudbini BiH. Da je to tako vidimo iz propisanog načina odlučivanja u Predsjedništvu BiH - istaknuo je.

Na konkretnom je primjeru pokazao svu besmisao Komšićevih tvrdnji kako je on legalni i legitimni predstavnik građana u Predsjedništvu BiH.

- Ako bilo koji član Predsjedništva BiH osjeti da je neka odluka destruktivna po vitalne interese njegovog naroda on može tražiti njihovo poništenje. Takva odluka će odmah biti proslijeđena bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim predstavnicima u Domu naroda, ovisno čiji je interes povrijeđen. Ne razumijem zašto bi bilo koja odluka u ovom slučaju išla hrvatskim zastupnicima u Domu naroda, ako Željko Komšić ne zastupa interese hrvatskog naroda nego interese građana - zapitao se Lučić.

Aktivnosti Željka Komšića nazvao je političkim huliganizmom.

- To što radi Željko Komšić je političko huliganstvo. On cijelo vrijeme priča o mitraljezima koje okreće prema Mostaru. Takvu retoriku nitko ozbiljan ne bi trebao imati u vidu. Takva se osoba jednostavno proglasi "personom non grata" i s njim se ne razgovara i nema nikakva posla - rekao je Lučić, očito aludirajući kako bi se hrvatski državni vrh trebao odnositi prema nametanju izborne volje hrvatskom narodu u BiH.

Na koncu je podsjetio kako su, uz Ustav BiH, prekršena i dva mirovna sporazuma, te pozvao njihove tvorce da reagiraju.

- Amerikanci su bili ti koji su uspjeli nametnuti Daytonski sporazum i zaustaviti rat. Sa kršenjem Ustava BiH prekršena su i dva mirovna sporazuma, Washingtonski i Daytonski, i upravo o tome treba voditi računa. Amerikanci taj posao moraju završiti. Ona priča, predstavnici tri naroda će se dogovorit je bespredmetna. Da su se mogli dogovorit dogovorili bi se i ne bi bilo ni rata. Ne mogu se dogovorit i treba intervenirati na isti način kako se interveniralo kod donošenja Daytonskog sporazuma.

Pored Zdenka Ćosića i Ive Lučića, u emisiji su sudjelovali Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a, te Tihomir Vinković, komentator HRT-a.


(Izvor: HRsvijet.net)

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.