+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Predsjednik Ćosić gostovao u središnjem Dnevniku HRT-a
Predsjednik Ćosić gostovao u središnjem Dnevniku HRT-a
Objavljeno: 9.10.2018. 9:59:00 Autor: administrator
Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a.

„Dvije se stvari jasno očituju nakon ovih općih izbora u Bosni i Hercegovini. Jedna je: konstitutivni narod izabrao svog predstavnika da ga predstavlja na mjestu gdje je propisima ove zemlje predviđeno da sjede tri predstavnika konstitutivnih naroda. To je, dakle, uvjerljivo hrvatski narod pokazao na ovim demokratskim izborima, očitujući tu svoju konstitutivnost. Ne treba zaboraviti, konstitutivnost naroda se ne može drugačije očitovati, osim u toj pojavnosti slobodnog izbora svog predstavnika. Poznato je da je hrvatski narod uvjerljivom većinom izabrao od više kandidata dr. Čovića za predstavnika u Predsjedništvu BiH.


Druga činjenica je da je drugi konstitutivni narod, služeći se svojom brojnom superiornošću, osmislio jedan politički koncept kako će osporiti jednom konstitutivnom narodu to pravo slobodnog izbora


Prvo se zaboravlja, kad se g. Komšić poziva na zakonski okvir, da je taj Zakon neustavan i to je Ustavni sud jasno rekao. Da je to politički koncept, jasno se može vidjeti zato što su oni jasno odbili provesti Odluku Ustavnog suda kad je u pitanju Izborni Zakon. Druga stvar, ako je i zakonito, ne može se donijeti rasistički zakon i time se amnestirati odnosno ekskulpirati od rasističkih pojavnosti. To je potpuno irelevantno. Mi imamo Ustav i krovno načelo u tom Ustavu je, a to je rekao i Ustavni sud, konstitutivnost naroda. Činjenica je da smo kao konstitutivni narod iskoristili to pravo, ali drugi konstitutivni narod jednostavno nam ne da implementirati to pravo“, kazao je predsjednik Ćosić.


Na pitanje o mogućnosti suradnje HDZ-a BiH sa budućim članom Predsjedništva BiH Komšićem, predsjednik je rekao: “Ne možete očekivati suradnju s nekim tko je bio glavni alat u pokušaju da se vas kao narod de konstituira, samim time i kao pojedinca, ne možete očekivati suradnju. Krivo je reći da su Bošnjaci Hrvatima izabrali predstavnika, jer predstavništvo je uvijek vezano za one koji vas biraju. Oni su izabrali pripadnika hrvatskog naroda, a on je njihov predstavnik jer uvijek je predstavnik vezan sa biračkim tijelom. Dakle, on ne može biti nikako predstavnik hrvatskog naroda, i to je, mislim, jasno i prvašićima. Mi smo uvijek bili za suradnju, za dijalog sa legitimnim predstavnicima bilo kojeg naroda. HDZ je uvjerljivo pobijedio na ovim izborima, mi ćemo osmisliti daljnji koncept, međutim, svaka suradnja će biti u sjeno ove destrukcije koja je napravljena, a pogotovo to što znamo da je politika SDA, ako nije sudjelovala, onda je bar pozdravila takav ishod.“

Video pogledajte od 23. minute


®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.