+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Međunarodnim simpozijem započela proslava 100. obljetnice širokobriješke Gimnazije
Međunarodnim simpozijem započela proslava 100. obljetnice širokobriješke Gimnazije
Objavljeno: 2.10.2018. 14:46:00 Autor: administrator
Međunarodnim znanstveno-stručnim skupom u Širokom Brijegu započeo je svečani program obilježavanja 100. obljetnice dobivanja prava javnosti Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

Skup je započeo u utorak u 9:30 sati u velikoj dvorani Franjevačkoga samostana u Širokom Brijegu, a otvorenim ga je proglasio fra Ivan Ševo, predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja.


Narod bez prošlosti i tradicije, vjere i kulture te svoga imena ne može svladavati izazove i kušnje sadašnjosti, ustvrdio je na početku svojega obraćanja fra Ivan Ševo, dodajući da je hrvatski narod tijekom povijesti življenja na ovim prostorima odlučno i hrabro odolijevao svim nedaćama te ustrajno izgrađivao svoj identitet.


Ako nam netko izbriše tu i takvu prošlost, ako Hrvat na bilo koji način izgubi svoju kulturu i jezik, svoja znamenja, ako izgubi povijesno pamćenje – onda će prestati postojati kao narod, dodao je predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja fra Ivan Ševo.


Uz fra Ivana Ševu, gostima su se obratili i gvardijan Franjevačkoga samostana fra Tomislav Puljić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević te ravnatelj Gimnazije fra Dominika Mandića Miro Bošnjak.


Na ovom znanstveno-stručnom skupu 19 izlagača predstavit će razne teme vezane uz povijest širokobriješke Gimnazije i djelovanje franjevaca u Hercegovini. Izlagački dio simpozija zaključit će Marina Kljajo - Radić u 13:00 sati, nakon čega slijedi kratka rasprava i svečano zatvaranje simpozija.


Proslavu jubileja priredili su Hercegovačka franjevačka provincija, Franjevački samostan u Širokom Brijegu, Županija Zapadnohercegovačka, Grad Široki Brijeg te Gimnazija fra Dominika Mandića, a svečano otvaranje simpozija uveličao je i zbor Gimnazije pod ravnanjem profesorice Ive Sušac.


Program se nastavlja u srijedu 3. listopada svetom misom zahvalnicom u 10:00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon nje će u velikoj dvorani Franjevačkoga samostana bit će održana priredba koju su pripremili profesori i učenici Gimnazije fra Dominika Mandića.

(IZVOR: jabuka.tv)

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.