+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Tamburaški koncert Glazbene škole Široki Brijeg i prijatelja
Tamburaški koncert Glazbene škole Široki Brijeg i prijatelja
Objavljeno: 6.4.2018. 11:43:00 Autor: administrator
U kinu „Borak“ u Širokim Brijegu, sinoć je održan tamburaški koncert Glazbene škole i prijatelja pod nazivom „U san mi dođu tambure“, pod pokroviteljstvom Grada Širokog Brijega, a u organizaciji Glazbene škole Široki Brijeg.

Koncert je bila prilika za sve ljubitelje tamburaške glazbe, a ispunjena dvorana kina „Borak“ mogla je vidjeti i poslušati velika imena tamburaške scene. Svi oni su prijatelji Glazbene škole Široki Brijeg koji su s velikim zadovoljstvom prihvatili poziv za sinoćnji nastup.


Nastupali su: Tamburaški orkestar Glazbene škole Široki Brijeg, Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, „Mokarski tamburaši“, „Tamburaši s kamena“, Šima Jovanovac, Romeo Nikolić, Josip Bilać, Dragan Rezić-Duka, Ivan Mikulić, Dinko Ćavar, Dragan i Antonija, Paul Coleman, Stefan Kokoškov, Marin Previšić, Marija Čolak i Grupa „Gabriel“. Zborovođa koncerta bila je Marija Čolak, a dirigent maestro Joško Slišković.


Tamburica u Hrvatskoj zauzima vrlo važno mjesto na glazbenoj sceni i ne bi bila to što je, bez glazbenog trojca Ćire Gašparca, Kiće Slabinca i Šime Jovanovca, koji je sinoć nastupao. U svom kratkom obraćanju publici pohvalio je rad Glazbene škole Široki Brijeg, zahvalio se ravnateljici Tonćiki Kolobarić i dirigentu Jošku Sliškoviću. Također, za Glazbenu školu i sami koncert izjavio je: „Čudo u Širokom Brijegu“.


Glazbena škola Široki Brijeg djeluje već više od 40 godina te je stup i nositelj kulturne djelatnosti u gradu Širokome Brijegu, ali i cijeloj zapadnoj Hercegovini. Pored klasičnih glazbala koje se u školi izučavaju, kao što su violina, flauta, glasovir, trublja, harmonika, saksofon, orgulje i dr., Glazbena škola Široki Brijeg jedina je škola u BiH koja profesionalno izučava tradicionalna hrvatska glazbala, a to su tambure. Također treba napomenuti da se početkom 1900-ih godina tambure javljaju na našim prostorima kao glazbalo koje se koristilo u kućnom muziciranju, a nedugo nakon toga u širokobriješkoj gimnaziji postoje čak tri postave tamburaškog zbora. Tu tradiciju očuvala je i još uvijek njeguje Glazbena škola Široki Brijeg gdje učenici mogu svirati više vrsta tamburaških glazbala, a to su prim, brač, bugarija, čelo i berda.


Nakon odličnih nastupa i atmosfere, svi su složni kako bi ovakav tamburaški koncert trebao postati tradicija.


Pored brojne publike na koncertu su bili nazočni predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić sa suradnicima, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić i ravnateljica Glazbene škole Široki Brijeg Tonćika Kolobarić i ostali gosti.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.