+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Sastanak ministara Bukvarevića i Begića u Širokom Brijegu
Sastanak ministara Bukvarevića i Begića u Širokom Brijegu
Objavljeno: 7.3.2018. 11:05:00 Autor: administrator
Sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite potrebno je rješavati dijalogom u institucijama

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević boravio je jučer u Širokom Brijegu gdje je, u sklopu posjeta svim županijama u Federaciji BiH, održao sastanak s predsjednikom Vlade Zdenkom Ćosićem, ministrom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladenom Begićem, predstavnicima braniteljskih udruga i lokalne vlasti, na kojem se razgovaralo kako se može poboljšati položaj branitelja i članova njihovih obitelji.


U izjavi za medije nakon sastanka ministar Bukvarević je rekao: ”Sastanak je bio vrlo uspješan, ovo je nastavak suradnje između Federalnog ministarstva branitelja te ministarstava branitelja u ŽZH i HNŽ. Ono što je najvažnije, prvi i osnovni zaključak je dogovoren da se sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju rješavati dijalogom u institucijama, od općina, županija, Federacije do države. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica, i to je po meni jedan vrlo važan stav koji smo uspostavili”.


Ministar Bukvarević se osvrnuo i na dva bitna zakona, a to su: Zakon o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja i Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja, kazavši da je zatražio od Vlade Federacije BiH da ovi zakoni što prije idu u parlamentarnu proceduru te da se usvoje.


O istom pitanju izjasnio se i ministar Begić, kazavši: ”Najvažnije pitanje koje je otvoreno danas je pitanje završetka cjelokupnog braniteljskog statusa, a to je Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ministar Bukvarević je čvrsto obećao da će delegirati to pitanje na federalnoj Vladi i da bi se uskoro mogao naći taj Zakon u parlamentarnoj proceduri u fazi nacrta, tako da će svi zainteresirani iz braniteljske populacije moći raspravljati o njemu i ugraditi sve ono što je moguće, vodeći računa o tome da zakon treba biti pravedan, provodiv i obranjiv na sudu. S ovim Zakonom bi završili kompletan braniteljski ciklus, završili bi stradalnike, ratne zapovjednike i razvojačene branitelje, a tada bi u jednom dužem razdoblju pristupili sačinjavanju jedinstvenog zakona koji bi obuhvatio svu braniteljsku populaciju po modelu Republike Hrvatske.“


Svi sudionici su pozitivno ocijenili današnji sastanak, naglasivši kako je ovo primjer na koji način treba raditi dogovorna politika, kao i da je ovo dobra polazna osnova za donošenje dva zakona o kojima se danas raspravljalo.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.