+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | U Širokom Brijegu predstavljene dvije knjige: "Otkopana istina Širokog Brijega" i "Od Širokog do Bleiburga i nazad"
U Širokom Brijegu predstavljene dvije knjige: "Otkopana istina Širokog Brijega" i "Od Širokog do Bleiburga i nazad"
Objavljeno: 14.11.2017. 10:50:00 Autor: administrator
Predstavljene dvije knjige u Širokom Brijegu

Jučer je u Širokom Brijegu, u organizaciji Povjerenstva za grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg, Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg, održano predstavljanje dvije knjige: "Otkopana istina Širokog Brijega" (iz Drugog svjetskog rata i poraća) autora Uredničkog vijeća Povjerenstva za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća (urednik knjige Pero Kožul, predsjednik Povjerenstva) i "Od Širokog do Bleiburga i nazad", autora Velimira Mabića.


Predstavljači knjiga bili su: mons. dr. Mile Bogović, biskup u miru; dr. sc. Mario Jareb, povjesničar; fra Miljenko – Mića Stojić, vicepostulator; Pero Kožul, glavni urednik i Velimir Mabić, autor. Ove knjige su plod osmogodišnjega istraživačkog rada na prikupljanju vjerodostojnih informacija o događajima s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća u Širokom Brijegu, utemeljenih na autoriziranim iskazima svjedoka.

Predstavljanju knjiga nazočio je i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, koji je napisao i pogovor za obje knjige, rekavši kako ovo nisu uobičajene knjige, te da je doslovno i metaforički s ovim knjigama otkopana istina Širokog Brijega. U svom govoru predsjednik Ćosić se zapitao: “Tko će se ispričati za 50 godina šutnje žrtvama komunističko-partizanskog zločina?“, te nastavio: „Napokon su žrtve, nakon toliko godina i uspostave demokracije, kroz ovo dvoknjižje dobile zasluženo poštovanje i mir duše.“

Fra Miljenko-Mića Stojić, vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće', između ostaloga je istaknuo kako će povijest upamtiti gradonačelnika Miru Kraljevića i predsjednika Vlade Zdenka Ćosića po velikim potezima glede naših pobijenih, kako fratara, tako i svih ostalih. „Grad Široki Brijeg 7. veljače je proglasio Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk te negdašnju zaobilaznicu, koja je potpuno nepotrebno prošla franjevačkim žrtvoslovnim mjestom, nazvao Ulicom pobijenih franjevaca. Kad ih Crkva proglasi mučenicima, onda će to postati Ulica franjevačkih mučenika. Županija Zapadnohercegovačka imenovala je 7. veljače Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja. Hvala i svima ostalima koji su sudjelovali u ovome“, rekao je između ostalog fra Miljenko-Mića Stojić.

Utvrđeno je da je u 161 grobištu na prostoru Širokog Brijega od 550 do 600 žrtava, a u 12 grobišta ekshumirano je 149 žrtava. Prema podacima Povjerenstva za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća, na prostoru Širokog Brijega na temelju osam godina istraživanja, 278 uzetih iskaza (svjedočenja) od 225 svjedoka, te drugih prikupljenih podataka, s prostora Širokog Brijega u Drugom svjetskom ratu stradalo je 2165 žrtava.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.